Tudomány

Matthew hurrikán: varázslatos és félelmetes egyszerre

Látványos ábrák, interaktív térképek segítségével modellezték le a hurrikán mozgását.

A Matthew hurrikán hatalmas károkat okozva, emberéleteket követelve érkezett meg az Egyesült Államok partjaihoz. A halálos áldozatok száma egyre emelkedik, a tudósok, kutatók pedig ez alatt minden létező eszközzel próbálják elemezni a vihar jellemzőit.

A hurrikán karakterisztikáját, mozgását, sebességét, a benne uralkodó hőmérsékletet a Ventusky weboldal mutatja be a leglátványosabban. Az interaktív térkép valós időben szolgál olyan információkkal, mint légnyomás, szélsebesség, csapadék mennyisége, és hőmérséklet. A jelenlegi állapot szerint Florida partjaitól keletre található a hurrikán magja:

hurricane_matthew

Ezzel párhuzamosan a NASA is folyamatosan figyeli és elemzi a Matthew jellemzőit. Az erre a célra létrehozott weboldalon 3 dimenziós képeken, és az űrből készült műholdfelvételek segítségével lehet jobban megismerni ezt a pusztító természeti jelenséget.

Matthew az elmúlt napokban sokaz vesztett az erejéből, így a korábbi négyes fokozatot egyesre módosították. A ciklon időközben irányt is váltott, Florida nyugati partjain újra üzemelnek a kikötők és beindult a hajóforgalom. Ennek ellenére még nem múlt el a veszély, hiszen a tudósok szerint a hurrikán következő hatásaként heves esőzésekre, és ennek következtében árvizekre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik