Tudomány

Itt az első összeesküvés-elmélet a Matthew hurrikánról

A Matthew hurrikán 2007-óta a legerősebb vihar a Karibi-térségben. Az akár 220 kilométer per órás széllel is tomboló trópusi ciklon miatt rengeteg ember élete kerül veszélybe. Amerika komoly bajban van.

Csütörtökön az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat megkérte a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságba, Barack Obama pedig még aznap elrendelte a szükségállapotot Floridában.

És ott volt Matt Drudge, politikai elemző is. A Drudge Reports alapítója és főszerkesztője Twitter-oldalán remek kis összeesküvés-elméletet rakott össze, melynek középpontjában az az elképzelés állt, miszerint a vihart megelőző előrejelzések túlzók voltak. Drudge egészen odáig merészkedett, hogy azt állítsa, a kormány szándékosan nagyította fel a hurrikán jelentőségét, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra.

A “szakember” azt is kihangsúlyozta, hogy a Hurrikán Központ monopol helyzetben van, működésének ellenőrzése lehetetlen. Drudge szerint a földi mérések nincsenek összhangban a tudósok adataival.

Hugh Cobb, a Nemzeti Óceáni és Légköri Szövetség trópusi időjárás elemzésével és előrejelzésével foglalkozó részlegének vezetőjét a Popular Science kereste fel, abban a reményben, hogy cáfolatot kapjanak. A szakember először képtelen volt szavakkal reagálni a vádakra, csak egy egyszerű nyögés hagyta el a torkát. Cobb természetesen később hozzátette, a hurrikánt meteorológiai repülőgéppel és az azon található műszerekkel vizsgálják. A berendezésekre pedig nincs hatással semmilyen politikai érdek.

Martin Nelson, vezető előrejelző, aki Cobb munkatársaként dolgozik, hasonló véleményen van:

Az adataink után megyünk. Ennyi. A tudományt használjuk fel, amink van, így csináljuk.

Cobb hozzátette, a vihar valóban igen veszélyes. A ciklon a Saffir–Simpson-féle ötfokú hurrikánskálán négyes erősséget ért el, eddig több száz halálos áldozatot szedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik