Tudomány

Stephen Hawking: Ha nem terjedünk el a világűrben, mindennek vége lesz

stephen hawking (Array)
stephen hawking (Array)

Stephen Hawking tartotta a BBC Reith Lectures mostani előadását, ahol a fekete lyukakról beszélt. De a közönség természetesen nemcsak erről kérdezte, hanem a jövő nagy veszélyeiről is.

Hawking azt mondta, az atomháborútól a globális felmelegedésen át a génmódosított vírusokig rengeteg olyan ember alkotta veszély van, ami végezhet az emberiséggel. Ráadásul sorra kerülnek elő új veszélyek, amik az emberiség végét jelenthetik.

Szerinte az lehet a megoldás, ha az emberiség végre képes lenne más bolygókon is létrehozni kolóniákat. Ebben az esetben lehet, hogy túlélhetnénk.

Annak ellenére, hogy egy világméretű katasztrófa esélye a Földön ebben az évben kicsi, idővel ezek a valószínűségek összeadódnak, és a következő ezer vagy tízezer évben szinte biztosság válik a katasztrófa.

Mondta.

Ekkorra már rég el kell terjednie az emberiségnek a világűrben, hogy ez a katasztrófa ne pusztítson el minket. De a következő száz évben még biztosan nem lesznek önfenntartó kolóniák az űrben, ezért nagyon kellene vigyáznunk ebben az időszakban.

Hawking figyelmezetett, hogy nem fogjuk tudni megállítani, vagy visszafordítani a fejlődést, ezért tisztában kell lennünk a veszélyeivel és kezelni kell őket. Ő optimista, szerinte képesek leszünk rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik