Tudomány

Az emberek 3 százaléka nem tudja hangról felismerni, ki beszél

Akadnak néhányan, akik még a családtagjaik hangját sem ismerik fel.

Létezik egy prosopagnosia nevű betegség, mely abban nyilvánul meg, hogy az illető képtelen felismerni az arcokat, tehát saját családtagjait, sőt, önmaga tükörképét sem. Akik ebben a betegségben szenvednek, általában hangról, vagy valamilyen jellegzetességről azonosítanak be másokat. Korábbi felmérések szerint a prosopagnosia százból nagyjából két embert érint.

De nem csak olyanok vannak, akik arcokat nem ismernek fel, hanem akadnak, akiknek a hangokkal gyűlik meg a bajuk, és ők még a saját családtagjaikat sem ismerik fel a hangjuk alapján. Ezt a betegséget phonagnosia néven hívják, és a Brain and Language új tanulmánya szerint nagyjából a népesség 3 százalékát érinti, ám érdekes módon sokan vannak, akik észre sem veszik, hogy valami gond van. A Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológusai 730 ember bevonásával próbálták közelebbről is megvizsgálni a betegséget, és azt találták, hogy 23-an lehetnek érintettek.

human voice

A webalapú felmérés viszonylag egyszerűen történt, mivel a résztvevőknek híres színészeket, politikusokat, zenészeket mutattak, gondosan ügyelve arra, hogy olyan ismert embereket válasszanak, akiknek a hangját biztos, hogy ismerik. Ezt követően két rövid hangfájlt játszottak le, melyen egy ismeretlen ember, majd pedig a híresség beszélt, és arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy mondják meg, melyik hang tartozik az ismert figurához. Második próbaként azt is kérték a kutatók, hogy az alany próbálja meg felidézni a híresség hangját, majd mondja meg, mennyire ment könnyen.

Végül az jött ki, hogy átlagosan 76 százalékos pontossággal állapították meg a résztvevők pontosan, hogy ki beszélt, míg 3,2 százaléknál feltételezhető, hogy phonagnosiában szenved. Érdekesség, hogy az idősebbek jobban teljesítettek. Meg kell azonban jegyezni, hogy még a kutatók szerint is fenntartással kezelhető az eredmény, mert a minta mennyisége nem teszi lehetővé reprezentatív eredmények felmutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik