Tudomány

Halpikkelyből készítettek generátort indiai kutatók

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 12:56

Indiai fizikusok akkumulátor mentes generátort hoztak létre halpikkelyből. A rugalmas kis szerkezet apró mozgásokat - például rezgéseket és légmozgást - képes elektromos energiává alakítani.
Korábban a témában:

A piezoelektromos anyagok a mechanikai igénybevételre a pozitív és negatív elektromos töltések szétválasztásával reagálnak. Éppen ezért felhasználhatóak a mozgási energia elektromossá történő átalakítására. Az ilyen anyagok különösen hasznosak az orvosi berendezéseknél, amelyek ugyan kis teljesítményűek, viszont állandóan használatban vannak.

A Dzsadavpur Egyetem kutatói most egy egészen új környezetbarát generátort hoztak létre. Dipankar Mandal, az intézet fizikusa szerint a szerkezet előnye az, hogy a korábbi piezoelektromos gépekkel ellentétben nem tartalmaz toxikus anyagokat. A kutató úgy gondolja, a hasonló eszközök elterjedésével az elektromos szemét mennyisége mellett a hagyományos energiaforrásoktól való függésünk is csökkenne.

Az áttetsző, rugalmas generátor alapja a pikkely. A hal igen népszerű étel Indiában, ugyanakkor remek alapja a piezoelektromos anyagoknak is. Mandal és kollégái a szerkezet elkészítéséhez használt pikkelyeket egy helyi halpiacon szerezték be, majd megmosták és savval kezelték azokat, hogy rugalmasak és átlátszóak legyenek. Végül aranyból készült elektródákat csatoltak rájuk.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a szerkezet piezoelektromos választ ad. A generátor rengeteg különböző környezeti mozgás energiáját tudta átalakítani, így a rezgésekből, a légáramlásból, a testmozgásból, sőt, a légzésből származót is.

Négy ilyen eszköz egybekapcsolásával a kutatók 14 Voltos feszültséget is képesek voltak előállítani, ezzel pedig több mint 50 LED izzót láttak el árammal. A szakértők szerint ez bizonyítja, hogy a zöld energia fenntartható. Mandal úgy látja, találmányukkal megnyithatják az utat más, kisméretű elektromos szerkezetek, orvosi készülék, valamint nemzetbiztonsági és védelmi eszköz előtt.

A kutatók következő célja a nano-generátor kibővítése és a rendszer tesztelése orvosi bioeszközökben és saját meghajtású szerkezetekben.

(Via: Physics World)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.