Tudomány

50 millió dollárt követelnek a felrobbant SpaceX rakéta miatt

A Spacecom szerint tetemes kár keletkezett, nem beszélve a cég részvényeinek eséséről.

A SpaceX sikeres rakéta kísérletei és landolásai után múlt héten beütött a krach, amikor a Kennedy űrközpontban egy hatalmas erejű robbanás történt. A NASA tájékoztatása szerint a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinpróbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján, ami közben (egyelőre ismeretlen okból) a rakománnyal együtt megsemmisült.

A végzetes robbanás pillanata Cape Canaveralban
A végzetes robbanás pillanata Cape Canaveralban

Elsőként Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója reagálta le a dolgot azzal, hogy rendkívül csalódott, mivel elvesztették azt a műholdat, amivel a vállalat ingyen internettel látta volna el a világ elmaradottabb országait.

A bejegyzés alatti kommentek között többen is azt firtatták, hogy milyen pénzügyi következményi lehetnek a történteknek és vajon van e biztosítás a hasonló esetekre. Erre Zuckerberg úgy reagált, hogy

nem a pénz a probléma, inkább az, hogy így hosszabb ideig tart majd az emberek bekapcsolása a világhálóba.

Akad azért a sztoriban olyan szereplő is, aki ennél egy pár fokkal jobban a szívére vette a SpaceX rakétájának felrobbanását. Az izraeli Space Communicationről van szó, aki szerint 50 millió dollár, illetve egy plusz, ingyenes út jár nekik a baleset és az elveszített műhold kompenzációjaként.

50 millió dollárt követelnek a felrobbant SpaceX rakéta miatt 2
Fotó: Twitter.com/Kris N./ – REUTERS)

A SpaceX képviselői a Reutersnek kifejtették, hogy a cég nem nyilvános, azaz nem kötelezhető a szerződés, illetve a biztosítási körülmények kiadására. A Spacecom szerint a vállalatot jelentős kár érte, hiszen a műhold költségein kívül számolniuk kell a cég értékének csökkenésével is, ami a számításaik szerint pár nap alatt 30 millió dollárral esett.

Az AMOS-6 nevű szatelit pályára állítása után több ügyfélnek dolgozott volna, amelyek között olyan nevek szerepelnek, mint a Facebook és az Eutelsat Communications. A két cég most keresi az alternatív lehetőségeket, amivel párhuzamosan megindult az ügy hivatalos kivizsgálása is.

Az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX életében ez volt a második katasztrófa. Az első 14 hónappal ezelőtt, 2015 júniusában történt, amikor a Nemzetközi Űrállomásra tartó Falcon 9 rakéta két perccel a floridai kilövés után robbant fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik