Tudomány

Na, ezért ne vacsorázz már este 7 után

Mert meghalhatsz idő előtt.

Azt eddig is tudtuk, hogy ha este jól bezabálunk, akkor elég zaklatott álmunk lehet, illetve akár el is hízhatunk, ha sűrűn űzzük a késői vacsorát. Csakhogy mindez semmi ahhoz képest, amit Dokuz Eylül, a Török Egyetem kardiológusa állít.

Tanulmánya szerint aki az esti dőzsölést választja, az jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy ne végelgyengülésben, sokkal inkább szívinfarktusban haljon meg. A kutatási eredményeit az elmúlt héten tartott római kardiológiai kongresszuson tárta a nyilvánosság elé, és többek között elhangzott benne az, hogy aki lefekvés előtt két órán belül szokott vacsorázni, az igen komoly rizikónak teszi ki magát. Éppen ezért szerinte célszerű, ha este hét után már nem ülünk asztalhoz, mert így talán tovább élünk.

heart attack

A kutatási folyamatban 700 felnőtt vett részt, akik mindegyike magas vérnyomástól szenved, és azt tapasztalták, hogy azoknak, akik lefekvés előtt 2 órán belül étkeztek, 24,2 százalékuknál az éjszaka folyamán nem csökkent a vérnyomás, míg a korai evőknél mindössze 14,2 % volt ugyanez az arány. Az eredmény tehát nem túl biztató azok számára, akiknek problémájuk van a vérnyomásukkal (felfelé), szóval lehet, hogy komolyan kell venni azt, amit a török doki mond.

Már csak azért is, mert a végkövetkeztetését Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvosigazgatója is megerősítette, jelezve, hogy a magas vérnyomás az Egyesült Királyságban is probléma, mivel az ottani felnőtt lakosság 30 százalékát érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik