Tudomány

Gyönyörű térképen egy nagyon aggasztó folyamat

Az animált térkép globális felmelegedés miatt útra kelő állatok lehetséges útvonalait figyelhetjük meg.

A vizualizáció elég fontos eszköze minden tudományágnak, ezért az infógrafikák, ábrák, szemléltető eszközök mindig hatásosak egy-egy problémakör bemutatásában. Ezt lehet esetlenül, nem túl profin is csinálni, de lehet olyan lenyűgöző módon, azt a The Nature Conservancy tette.

A természetvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet célja annak megvilágítása volt, hogy mi történik a globális felmelegedés miatt vándorolni kényszerülő állatokkal. Ennek bemutatására létrehoztak egy térképet, ami az emlősök, madarak, kétéltűek lehetséges menekülési útvonalait szemlélteti az amerikai kontinensen.

allatok_migralas_terkep

Mindez egyrészt reménykeltő, hiszen a folyamatosan mozgásban lévő állatok ezek szerint elméletben még mindig találhatnak a számukra szabadon járható útvonalakat, másrészt szolgál olyan részletekkel, amelyek nem túlságosan bíztatóak. Ilyen például az Appalache-hegység, vagy az olyan nagyvárosok környéke, mint New York.

Az animált térkép két, a témában született tanulmányt vett alapul, összesen 2594 faj részletes vonulási adatait használja, amelyeket kiegészítették a jelenlegi tartózkodási helyükkel, amit végül ráhúztak az úgynevezett elektronikus áramlási teória tanaira.

A készítők megjegyzik, hogy mindez nem azt jelenti, hogy a jövőben számíthatunk a hátsó kertben feltűnő állatokra. A térkép elsősorban nagyobb léptékű változásokat jelez, a lokális folyamatokhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik