Tudomány

Gyönyörű térképen egy nagyon aggasztó folyamat

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 30. 16:01

Az animált térkép globális felmelegedés miatt útra kelő állatok lehetséges útvonalait figyelhetjük meg.

A vizualizáció elég fontos eszköze minden tudományágnak, ezért az infógrafikák, ábrák, szemléltető eszközök mindig hatásosak egy-egy problémakör bemutatásában. Ezt lehet esetlenül, nem túl profin is csinálni, de lehet olyan lenyűgöző módon, azt a The Nature Conservancy tette.

A természetvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet célja annak megvilágítása volt, hogy mi történik a globális felmelegedés miatt vándorolni kényszerülő állatokkal. Ennek bemutatására létrehoztak egy térképet, ami az emlősök, madarak, kétéltűek lehetséges menekülési útvonalait szemlélteti az amerikai kontinensen.

Mindez egyrészt reménykeltő, hiszen a folyamatosan mozgásban lévő állatok ezek szerint elméletben még mindig találhatnak a számukra szabadon járható útvonalakat, másrészt szolgál olyan részletekkel, amelyek nem túlságosan bíztatóak. Ilyen például az Appalache-hegység, vagy az olyan nagyvárosok környéke, mint New York.

Az animált térkép két, a témában született tanulmányt vett alapul, összesen 2594 faj részletes vonulási adatait használja, amelyeket kiegészítették a jelenlegi tartózkodási helyükkel, amit végül ráhúztak az úgynevezett elektronikus áramlási teória tanaira.

A készítők megjegyzik, hogy mindez nem azt jelenti, hogy a jövőben számíthatunk a hátsó kertben feltűnő állatokra. A térkép elsősorban nagyobb léptékű változásokat jelez, a lokális folyamatokhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.