Tudomány

A klímaváltozás az allergiaszezont is felborítja

Az éghajlatváltozás bizony az orrunkat is veszélyezteti, legalábbis egy új kutatás szerint. A szakértők úgy gondolják, hogy az elkövetkező 35 évben megduplázódik a szénanáthások száma.

Az egyik leggyakoribb allergiaokozó, a parlagfű terjedésének tanulmányozása után a Kelet-Angliai Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a jövőben a gyom magjában nagyobb lesz a pollenkoncentráció, valamint a növény virágzási időszaka is meghosszabbodik.

Ez azt jelenti, hogy az allergiaszezon is tovább tart majd, ráadásul a parlagfűre érzékenyek száma is nőni fog. A kutatók szerint a jelenség oka a bolygó felmelegedése.

A szakértők a növény eloszlását, termékenységét, a pollen termőképességét valamint terjedését vizsgálták Európában. Ez az első tanulmány, amely a globális felmelegedés pollenre és szénanáthára gyakorolt hatását vizsgálja. Az eredmények igen lehangolóak: 35 év múlva kétszer annyi, nagyjából 107 millió ember fog a gyom miatt szenvedni.

Ha nem lenne elég, hogy 2050-ben sokkal többen tüsszögik majd végig a nyarat és a szeptembert, a parlagfű invázióját a költségvetés is alaposan meg fogja érezni. A becslések szerint a növény irtása az Európai Unióban jelenleg legalább 55, maximum 151 milliárd euróval terheli a gazdaságot, a jövőben ez a szám minden bizonnyal tovább emelkedik majd.

Bár a kutatás az európai helyzetet mutatja be, a növény őshazájában, Észak-Amerikában, még ennél is nagyobb fenyegetést jelenthet a parlagfű terjedése.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik