Tudomány

A hetvenes évek iPodja még egy egész asztalt foglalt el

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 22. 13:18

Merevlemez helyett egy egész sor kazettával működött.

A 2001 októberében megjelent első iPod még csak öt gigabájtos háttértárral rendelkezett, és “akár ezer dal is elfért rajta a zsebükben.” Azóta a hordozható lejátszók piaca óriásit fejlődött, de nem ez az eszköz volt az első, ami egy gépben rengeteg zeneszám tárolását tette lehetővé.

A történet kezdeteihez harminc évvel vissza kell ugornunk az időben, és el kell felejtenünk a hordozhatóságot, hiszen az 1973-ban készült Panasonic RS-296US tizennyolc kilós súlyával és méretével nem volt épp zsebre tehető.

A gép egyszerre húsz kazettát volt képes beszippantani, ez pedig közel két napnyi, megállás nélküli zenehallgatást tett lehetővé. A lemezek lejátszási sorrendjét természetesen programozni lehetett, sőt, a kazettákat a gép automatkusan meg is fordította, így semmiféle beavatkozásra nem volt lehetőség.

Mindezen előnyök mellett persze hátrányai is voltak, hiszen nem lehetett vele például egyedül a kazetták B oldalait lejátszani, felvenni, vagy épp gyorsan beletekerni, hogy a kedvenc számunkat minél korábban meghallgathassuk.

A gép ára megjelenésekor 179 dollár volt, ez a mai árfolyamon viszont közel 300 ezer forintot jelent.

Szép darab!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.