Tudomány

A hatvanas években még így képzelték el a jövő gépeit

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 22. 15:50

Az 1962-ben megjelent 1975: And the Changes to Come című könyv a hetvenes évek technológiai újításait próbálta megtippelni – elég sikertelenül, de 2016-ra jó részük végül valósággá vált.

Az ős-Google Translate

“A gépírónő begépel egy cikket az orosz Pravda című magazinból, egy olyan írógéppel, ami az orosz betűket apró lyukakká alakítja a papíron. A másolt cikket aztán egy újabb gépbe helyezve az elkészíti a fordítását. A hetvenes évekre közel minden külföldi kiadvány és könyv automatikus fordítása már mindennapossá válik.”

A felolvasó

A nyomtatott, vagy gépelt lapokat a speciális eszköz előbb apró lyukakkal tűzdelt papírokká alakítja, ezt pedig egy másik nyílásba befűzve indulhat is a felolvasás. A rendszer 1975-re átlagos irodai eszközzé válik.

Tanulás néhány gombnyomással – akár otthon is!

A gép megmutatja a megtanulandó leckét, majd azt ki is kérdezi. A helyes válaszokat kiválasztva a rendszer újabb leckéket tesz elérhetővé, rossz válaszok esetén viszont újra elmagyarázza a kellő anyagrészt.

Ultrahangos mosogatás

A magas frekvenciájú, emberi fül számára nem hallható hanghullámokkal mosogatás sokkal gyorsabb tisztítást tesz majd lehetővé.

Étel egy gombnyomással

A jövő feleség-mentőinek egyike lehet ez a hűtőrekeszekkel egybeépített elektromos sütő, ahol az ételek már előre elkészítve várják az éhes embereket, és a gombok megfelelő sorrendben való megnyomása után fél órán belül az ínycsiklandó, meleg étel már meg is jelenik a gép kiadóablakában.

Hordozható sütők

A jövő tévéi

A képen balra egy többfunkciós eszköz, mellyel nyomon követhetők a szomszédos szobában játszó gyerekek, az ajtón kopogtató vendég, valamint a kedvenc tévéműsor is – jobbra egy utazóügynök videó- és hangkazettákat lejátszó, kinyitható tévéje, amibe még diktafont is építenek majd!

Világvevő tévék

A jövő alig néhány centiméter vastag tévéjével a Föld körül keringő műholdakon átfutó, a világ minden országából érkező tévé- és rádióadások is foghatóak lesznek.

Szívmonitor

A szívbetegek életét megmenteni kívánó apró berendezés bármilyen észlelt rendellenesség esetén rádiójelet küld a lakás bármely pontjára elhelyezett központi egységhez, az pedig hangjelzést bocsát ki, majd értesíti az orvost a felmerült helyzetről. A rendszer hatósugara négy kilométer.

A konzerv, ami sosem jár le

A radioaktivitásnak köszönhetően a konzerveket egy speciális kezeléssel örökké eltarthatóvá teszik, így a gyümölcsök, zöldségek, vagy húsok több évet is átvészelnek mindenféle minőségromlás nélkül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.