A nemrég publikált kutatásban a szív hét tulajdonságát vizsgálta az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention). A 21 országra kiterjedő felmérésben résztvevő nagyjából 66 ezer személy 22 különböző munkával foglalkozott. A kutatók a következő hét tulajdonság alapján ítéltek valakit egészségesnek: nem dohányos, fizikailag aktív, normális a vérnyomása és a vércukra, ideális a tömege, normális a koleszterinszintje és egészségesen táplálkozik. Azok az emberek, akik hét vagy hat pontnak felelnek meg, jóval kisebb valószínűséggel halnak meg valamilyen szívbetegségben.
Az adatok alapján a munkavállalók 3,5 százaléka felelt meg mind a hét kritériumnak. Azt is megállapították, hogy 9,2 százalék kettő vagy kevesebb elvárásnak felel csak meg. A közösségi- és szociális munkát ellátók körében az arány még rosszabb, ott 14,3 százalék ért el rossz eredményeket.
Íme, kik a legegészségesebbek:
- mezőgazdasággal foglalkozók
- erdészek
- halászok
- művészek
- tervezők
- szórakoztatóiparban dolgozók
- sportolók
- a médiában elhelyezkedők
A szakértők az egyes értékeket is megvizsgálták. Ez alapján a legalacsonyabb fizikai aktivitása, a legrosszabb vérnyomása és testtömegindexe a szállítóknak van. A koleszterinszintben a az utolsók a matematikával és informatikával foglalkozók végeztek az utolsó helyen, a legtöbb dohányos a szolgáltatásban dolgozók, míg a nem ideális vércukorszint a legnagyobb problémát az egyéni vállalkozóknál jelentette. A legrosszabb diétája viszont az egyébként egészséges halászoknál, mezőgazdászoknál és erdészeknél mutatták ki.
A kutatók kijelentették, hogy bár az egyes szakmák ugyan jelenthetnek extra rizikófaktorokat a munkavállalók számára, ám a rossz mutatók megfelelő életmód változtatással javíthatók. Éppen ezért a legfenyegetettebb területen dolgozóknak kiemelten fontos lehet az odafigyelés.