Tudomány

Gyermekrajzokat találtak egy középkori kéziratban

Egy új tanulmány szerint gyerekrajzok láthatók egy nápolyi kolostorban megtalált középkori kézirat lapjain.

Deborah Thorpe, a Yorki Egyetem Krónikus Betegségek és Rendellenességek Központjának tudósa szerint a 14. századi kéziratra pár évszázaddal később kerülhettek fel a különös firkák. Az angol szakértő egy korábbi kutatása során felfedezte a nem mindennapi alkotásokat.

Egy középkori online kézirat adatbázisban kerestem, megtaláltam ezeket a gyönyörű firkákat a szegélyen, és úgy tűnt nekem, hogy gyermekek rajzolták.

Nem számított ritkaságnak, hogy a középkori művek alkotói furcsa ábrázolásokat helyezzenek el munkáikban – gondoljunk csak a középkori “Yodára”, vagy az igen gyakori és vulgáris szimbólumokra. Thorpe szerint azonban a kódexekbe sokszor olyan rossz minőségű, gyerekrajzszerű képek is bekerültek, melyek valószínűleg nem az adott mű készítőjétől, hanem későbbi olvasóktól származnak.

A tudós kutatásai azt igazolják, hogy ezeket a firkákat mind felnőttek készítették – igaz, nem lehettek túl tehetségesek. A most felfedezett alkotásokat viszont szinte biztosan egy gyermek kezei hozták létre. A két ördögfigura és a lóval – vagy talán tehénnel – ábrázolt alak elemzéséhez Thorpe egy gyermekpszichológus véleményét is kikérte. A szakértő azt állapította meg, hogy a művész egy 4 é 6 év közti gyermek volt.

Ördögfigura 1 Kép: Live Science
Ördögfigura 1 Kép: Live Science

Thorpe szerint a figurák nem sokban különböznek a mai, hasonló korú fiatalok alkotásaitól: nyújtott formájúak, hosszúak a lábaik, tömör a torzójuk, és a középpontjukban a fej áll.

Ez az első alkalom, hogy pszichológiai érvekkel is alátámasztották, hogy középkori gyermekrajzot találtak egy középkori kéziraton. Az ábrák azt bizonyítják, hogy a 14. században hasonló interakció lehetett a tanulók és a könyvek közt, mint manapság.

Ördögfigura 2 Kép: Live Science
Ördögfigura 2 Kép: Live Science

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik