Tudomány

Ez a robot veheti el a pásztorkutyák munkáját

A Swagbot állatokat terel, felderít, bevizsgál, vontat, és közben egyszer sem akad el.

Minden alkalommal rajongva fogadjuk az újabb és újabb robot kísérleteket, ezúttal azonban egy kicsit aggódunk, hogy mi lesz ennek a vége. A Sidney Egyetem robotikával foglalkozó kutató csoportja egy olyan szerkezetet hozott létre, ami a jövőben megkönnyítheti az ausztrál állattenyésztők és mezőgazdászok dolgát, bár jelen fejlettségi állapotát elnézve a kutyáknak egyelőre nem lehet félnivalójuk.

Ennek ellenére a robot már most is sok feladat elvégzésére alkalmas, ami akkor is imponáló eredmény, ha önállóan nem sok mindenre képes. A videóval alaposan dokumentált tesztmenetekből kiderül, hogy a magas építésű, pókszerű kialakítású jármű gyakorlatilag minden terepviszonyon elboldogul. Ezt elsősorban a külön kormányozható és meghajtott kerekei teszik lehetővé, illetve az, hogy az egész felépítmény masszív, fém és műanyag kombinálásából áll össze.

A Swagbot azért lehet fontos fejlesztés az ausztrál mezőgazdaság és állattenyésztés számára, mert megbízhatóan tudja felderíteni a nehezen megközelíthető terepeket. Az itteni gazdáknak nagy problémát jelent egy-egy csorda megkeresése, terelése, hajtása, vagy bizonyos ültetvények állapotának a megvizsgálása. Ezzel a robottal mindez egyszerűbb, hiszen szinte bárhol elmegy, a rászerelt kamera mindent rögzít, és távirányítással a leghúzósabb terepek is bejárhatók vele.

A robot jelenleg tesztelés alatt áll, ami alapján a készítők rendkívül bizakodók. A következő lépés az lesz, hogy a robot képes legyen beazonosítani a beteg, vagy sérült állatokat. Ehhez olyan érzékelőkkel látják el a szerkezetet, amelyek meg tudják állapítani az állatok testhőmérsékletét, illetve elemezni tudják a mozgásukat, amiből kiderülhet egy sérülés jelenléte. Hasonló – színeket, formákat rögzítő – szenzorokkal az is felderíthető, hogy a legelő kellően jó minőségű-e és elegendő táplálékot ad-e egy marhacsordának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik