Tudomány

Spagetti-izmokkal mozog a legújabb robot

A japán szerkezet egy az egyben másolja az emberi izmok felépítését.

A Boston Dynamics nem egyszer mutatta meg, hogy miként áll az ember formájú robotok fejlesztése. A folyamat során egyre rémisztőbb és bonyolult mozgásokra képes robotok jöttek létre, amelyeknél mindig ugyanaz a kihívás: hogy lehet még jobban faragni a tömegéből és könnyebben mozgatni az egész vázat.

Az evolúció ezt tökéletesen megoldotta a csontváz, inak, izmok kombinációjával, ezt azonban eddig egyik fejlesztő központnak sem sikerült jól lemásolnia. A Suzomori Endo Robotics Laboratory munkatársai azonban jó úton járnak, amint az a közzétett videójuk is mutatja. A robot mozgása még messze van a tökéletestől, de az jól látszik, hogy a vázon csüngő, műanyagból készült izomköteget hogyan húzódnak össze, majd nyúlnak meg.

A robot lábában pontosan annyi izom található meg, amennyi az emberében is, ezzel is igyekeznek még jobban meríteni a biológiából. Az összes végtagot, még a fejet is képesek ezzel a módszerrel mozgásra bírni, ami lassú és bizonytalan, illetve a robot segítség nélkül még állni sem tud, de a japán kutatók úgy vélik, ez lehet a jó út a könnyű szerkezetű, az ember mozgását tökéletesen imitáló robotok felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik