Tudomány

Tökéletes épségben őrződtek meg a 99 millió éves madárszárnyak

A kivételes leletre egy igazi fosszília-kincsesbányának számító burmai borostyánlelőhelyen bukkantak rá.

Amikor előkerültek az első madár- és dinoszaurusztoll-kövületek, az őslénykutatók nagyon meglepődtek: addig ugyanis azt gondolták, hogy csak a keményebb szövetek – csontok, porcok stb. – fosszilizálódhatnak. Ráadásul, mint kiderült, nem is ez az egyetlen módja a lágy szövetek konzerválódásának.

Egy új, a Nature Communicationsban megjelent tanulmány szerint nemrég két teljes épségben megőrződött madárszárnyat találtak egy borostyántömbben. Még értékesebbé teszi a leletet, hogy a kutatók szerint gazdáik cirka 99 millió évvel ezelőtt vesztették el a szárnyukat.

Kép: Chung-tat Cheung
Így nézhettek ki az ősi madarak (Kép: Chung-tat Cheung)

A felfedezésnek különös jelentőséget ad, hogy eddig jobbára csak kétdimenziós „szárnylenyomatokat” találtak a fosszíliákban. Igaz, olykor egy-egy borostyánba zárt toll is előkerült, de teljes szárnyat eddig még soha.

A ritka lelet egy burmai borostyánlelőhelyről került elő. A megkövesedett fenyőgyantában számtalan sértetlen állapotban lévő rovart, növényt és állatot találtak már, valamennyi eddig fellelt maradvány a középső krétakorból származik.

Borostyánba zárt szárnyak  (Fotó: RSM/R.C. McKellar)
Borostyánba zárt szárnyak (Fotó: RSM/R.C. McKellar)

A most felfedezett szárnyak tanulmányozása révén rengeteget megtudhatunk az ősi madarakról. A kövületben még a toll textúrája és a legapróbb szőrtüszők is tisztán kivehetők; röntgen és mikro-CT felvételek segítségével pedig a csontok struktúráját és elrendeződését is megvizsgálhatták.

Az egymásba kapcsolódó tollak arra utalnak, hogy a madár remekül repült.

A tudósok a szárnyak mérete és formája alapján arra következtetnek, hogy a fiatal állatok a kihalt Enantiornithes családba tartozhattak. Mint írták, a fosszilía azt bizonyítja, hogy a madarak tollazata nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik