Tudomány

Tökéletes épségben őrződtek meg a 99 millió éves madárszárnyak

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 17:54

A kivételes leletre egy igazi fosszília-kincsesbányának számító burmai borostyánlelőhelyen bukkantak rá.
Korábban a témában:

Amikor előkerültek az első madár- és dinoszaurusztoll-kövületek, az őslénykutatók nagyon meglepődtek: addig ugyanis azt gondolták, hogy csak a keményebb szövetek – csontok, porcok stb. – fosszilizálódhatnak. Ráadásul, mint kiderült, nem is ez az egyetlen módja a lágy szövetek konzerválódásának.

Egy új, a Nature Communicationsban megjelent tanulmány szerint nemrég két teljes épségben megőrződött madárszárnyat találtak egy borostyántömbben. Még értékesebbé teszi a leletet, hogy a kutatók szerint gazdáik cirka 99 millió évvel ezelőtt vesztették el a szárnyukat.

Kép: Chung-tat Cheung
Így nézhettek ki az ősi madarak (Kép: Chung-tat Cheung)

A felfedezésnek különös jelentőséget ad, hogy eddig jobbára csak kétdimenziós „szárnylenyomatokat” találtak a fosszíliákban. Igaz, olykor egy-egy borostyánba zárt toll is előkerült, de teljes szárnyat eddig még soha.

A ritka lelet egy burmai borostyánlelőhelyről került elő. A megkövesedett fenyőgyantában számtalan sértetlen állapotban lévő rovart, növényt és állatot találtak már, valamennyi eddig fellelt maradvány a középső krétakorból származik.

Borostyánba zárt szárnyak (Fotó: RSM/R.C. McKellar)

A most felfedezett szárnyak tanulmányozása révén rengeteget megtudhatunk az ősi madarakról. A kövületben még a toll textúrája és a legapróbb szőrtüszők is tisztán kivehetők; röntgen és mikro-CT felvételek segítségével pedig a csontok struktúráját és elrendeződését is megvizsgálhatták.

Az egymásba kapcsolódó tollak arra utalnak, hogy a madár remekül repült.

A tudósok a szárnyak mérete és formája alapján arra következtetnek, hogy a fiatal állatok a kihalt Enantiornithes családba tartozhattak. Mint írták, a fosszilía azt bizonyítja, hogy a madarak tollazata nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.