Tudomány

Megvan, hogy száradt ki a Vénusz

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 21. 21:49

A Vénusz vize fogta magát, és nem jutott vissza a felszínre. De vajon miért?

A Vénusz nagyjából négymilliárd éves történelme folyamán olyan is volt, hogy a felszínének egy részét víz borította, ám a bolygó, melyet olykor a Föld ikertestvérének is neveznek, az idők folyamán olyan száraz lett, mint Bihari Mihály, Kósa Ferenc, Pozsgay Imre: Mi történt velünk – Magyarországi sorskérdések 1987-2014. című könyve. De természetesen erre is van magyarázat.

A korábbi kutatások azt derítették ki, hogy a Vénusz atmoszférája 10.000-100.000-szer szárazabb, mint a Földé, ám egy új vizsgálat szerint, mely a Geophysical Research Letterben jelent meg, már az is sejthető, hogy mindez miért alakult így. A válasz: az elektromos szél miatt egyszerűen eltűnt a víz. A tudósok szerint az atmoszférával rendelkező égitestek mindegyike rendelkezik elektromos mezővel, mely a légkör magasabb rétegeiből képes a molekulákat az űrbe lökni, méghozzá a gravitáció ellenére.

A European Space Agency szerint a Vénusz elektromos mezeje lényegesen erősebb, mint a Földé, így ennek köszönhetően a légkör magasabb rétegeibe párolgó vízmolekulákat egyszerűen kilökte az űrbe. Tehát az elektromos szél, amiről korábban azt gondolták, hogy csak egy apró kis része a bolygó működésének, valójában egy nagy szörny, ami szó szerint kiszívta a Vénusz vizét, állítja Glyn Collinson, a tanulmány társszerzője. Azt azonban ő sem tudja, hogy ez az elektromos szél miért sokkal erősebb, mint a Földön, de úgy gondolja, hogy amiatt, mert a bolygó közelebb van a Naphoz, és az ultraibolya sugárzás is kétszer olyan erős.

Mindez igaz lehet a Mars esetében is, ahol már egy ideje szintén azt gyanítják, hogy az elektromos szél okozhatja a bolygó vizének és atmoszférájának eltűnését, illetve megváltozását, és ezt kutatja a NASA MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) űrhajó is.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.