Tudomány

Ausztrál tudósok bedrogozott juhokon vizsgálták a birkastresszt

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 14:34

Egy ideje elfogadott tény, hogy az állatok az emberekhez hasonlóan szoronghatnak. Egy ausztrál kutatócsapat most a juhokra koncentrálva próbálta megérteni a négylábúak viselkedését.
Korábban a témában:

A szakértők hatvan darab kétéves merinói juh stresszre adott reakcióit vizsgálták – mely stresszt egy viszonylag nyugodt kutya jelentett. Az állatokat három részre osztották: egy kontroll, illetve két gyógyszeres csoportra – az állatok vagy Valiumot, vagy stimuláns szert kaptak a szorongás leküzdéséért.

A juhokat ezután egyesével terelték be egy elkerített karámba, melynek közepén egy vödör táp volt. Mikor a birkák már bent voltak, egy ajtó felnyitásával egy veszélytelen kutya is láthatóvá vált számukra.

Egy kivételével ekkor az összes juh kővé dermedt. Tíz másodperc elteltével a kutyát ismét eltüntették, ekkor a kontrollcsoport 15 százaléka tudott enni, míg a stimuláns szerrel kezeltek közül egyetlen állat sem. Ezzel szemben a valiumos juhoknak több mint 50 százaléka a stresszhatás után is gond nélkül táplálkozott.

A kutatók szerint a jelenség azt bizonyítja, hogy az állatok sokkal többet szoronghatnak, mint azt elsőre hinnénk. Emiatt a gazdaságokban igen fontos lenne nagyobb figyelmet szentelni a juhoknál jelentkező megrázkódtatások kezelésére.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tenyésztők könnyen észrevehetik a veszélyes stresszreakciót, a birkák lefagyását. A jelenség komoly kockázatokkal járhat, ugyanis a négylábúak ekkor egy kisebb behatás miatt is képesek minden másról – így az evésről is – megfeledkezni. A nyáj hangulatának javítása tehát az állatok egészsége miatt is fontos.

A kutatás eredményei ellenére érdemes lehet a kísérletet egy olyan kontrollcsoporttal is elvégezni, amely nem látja a kutyát. A vizsgálatban használt stimuláns szer kicserélése is segíthet, mivel bár az anyag elvileg veszélytelen, egy korábbi patkánykísérletben kimutatták, hogy csökkentheti az étvágyat.

(Via: Popular Science)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.