Tudomány

Gyilkos porviharral kell majd küzdeniük a Marsra utazóknak

Komoly porviharok keseríthetik és vehetik el a Marsra érkezők életét, amit lehet, hogy még Matt Damon sem tudna kimozogni.

A NASA tudósai felfedezték, hogy ha végre ember jut a Marsra, az nem feltétlen lesz egy csodás teazsúr, köszönhetően annak a három hatalmas porviharnak, ami egy marsi év alatt jellemzően előfordul. Bár alapvetően a vörös bolygó porviharai kis méretűek (átlagosan 2000 km átmérővel) és rövid életűek, előfordulhat, hogy az időjárási rendszer alakulása folytán komolyabb, regionális viharrá fejlődnek, és akár három héten keresztül is tombolnak. Ezek közül a legnagyobbak a déli féltekén szoktak előfordulni, és mióta a NASA 1997 óta kering a Mars körül, két, kivételesen erős vihart is sikerült regisztrálni.

A Mars Reconnaisance Orbiter és a Mars Global Surveyor űrszondák adatai alapján végül az elmúlt hat marsi évet vizsgálva jött ki, hogy egy-egy év alatt három hatalmas vihar söpör végig a bolygón, és az előző bekezdésben írtak tükrében nem csoda, ha ez nem lenne olyan vidám dolog, ha emberek élnének és dolgoznának a Marson. Ugyanakkor tudományos szempontból egyáltalán nem rossz az, hogy porviharok tombolnak a bolygón, hiszen felismerve a minták rendszerességét, illetve előfordulását, segítheti az alapvető légköri tulajdonságokat megismerni.

mars viharok

A tudósok három típusba sorolták a viharokat, így az A-típus a leggyengébb, mely általában ugyanakkor és ugyanott csap le, mégpedig az őszi időszakban és az északi pólus környékén. Ahogy pedig halad délre, úgy kerül egyre több por a légkörbe, és segíti a regionális kiterjedést. A B-típusú vihar a déli sarki területen indul, mielőtt nekiindulna északnak a nyár kezdetekor, a C-típus pedig a leginkább kiszámíthatatlan, erőben állandó változást mutat évről-évre. Téli időszakban alakul ki és északról tart dél felé, egyébként viszont ugyanúgy viselkedik, mint az A-típus.

Mindezek felismerése, és vizsgálata fontos ahhoz, hogy a jövőben tervezett ember nélküli és emberi Mars küldetések biztonságban legyenek, mert ezek a viharok komoly hatást gyakorolhatnak a napelemek és az elektromos felszerelések működésére, ami adott esetben élet és halál kérdése lehet. Hiszen nem termeszthet mindenki krumplit a Marson, hogy túléljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik