Tudomány

Elképesztő a különbség a tavalyi és az idei Plútó-fotó között

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 14:20

A New Horizons amerikai űrszondát 2006-ban indították el. A program célja a Plútó és holdjainak, valamint a Kuiper-öv néhány objektumának vizsgálata. A törpebolygóról az első felvételt 2015 júliusában készítette el.

Nehéz elhinni, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt a NASA egyik legjobb fotója a Plútóról ez volt:

A Plútó 2015. július 1-3. közt Fotó: NASA

2015 júliusának közepére ugyan tapasztalható volt a minőségbeli javulás, de a New Horizons felvétele még itt sem volt tökéletes:

A New Horizons 2015. július 13-ai felvétele a Plútóról Fotó: NASA

Egy év alatt azonban számtalan előrelépést ért el a tudomány, és immár egészen közeli és pontos képeket tudnak összeállítani a törpebolygóról. A héten a NASA például a következő fotót közölte:

A Plútó felszíne a NASA 2016. június 9-ei képén Fotó: NASA

A felvételen a Plútó délkeleti felén található hatalmas jeges terület, illetve a sötéten magasodó Krun Macula nevű fennsík találkozása látható. A kép páratlan minőségének köszönhetően jól tanulmányozhatóak a 2,5 kilométer magas kiemelkedés mellett található 8-13 kilométer közti átmérőjű körkörös mélyedések.

A fagyott nitrogénben gazdag üregek a jeges terület és a Krun Macula határán egyre megnyúlnak, nagyobbá válnak, mélységük akár a 3 kilométert is elérheti. Ez azt jelenti, hogy egy-egy ilyen árok a Grand Canyon méreteit is felülmúlja.

A kép létrehozásához a NASA szakemberei a New Horizons három tavaly júliusban készült fotóját használták fel. A képen az űrszonda legjobb, és második legjobb felbontású felvételeit szerkesztették egybe, végül a New Horizons egy másik technikájával készült képével színezték ki. A felsőbb rétegek jellegzetes vörös árnyalatát a tholin adja – az anyag a külső Naprendszer nitrogénben dús légköreiben ultraibolya sugárzás vagy elektromos kisülések hatására jön létre.

A New Horizons minden bizonnyal még jó darabig segíthet hasonló képek megteremtésében. A tervek szerint az űrszonda 2015-2026. között a Kuiper-övben található égitesteket vizsgálja meg, ezután pedig elhagyja a Naprendszert.

(Via: Popular ScienceNASA)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.