Tudomány

Pohárban növesztettek csibét japán diákok

Egy megtermékenyített sejt, egy pohár, egy műanyag fólia és egy inkubátor. Ennyi kellett a csibe kikeltéséhez.

Egy japán televíziós műsorban, a “Gatten”-ben középiskolások növesztettek házityúk magzatot. A dolog nem is igazán érdekes, amíg az ember meg nem tudja, hogy a kiscsibe nem egy tojásban, hanem egy üvegpohárban fejlődött ki.

A kísérlet egy korábbi tanulmányt vett alapul, amely azt mutatta be, hogy hogyan lehet “kikelteni” egy héjon kívüli embriót. Igaz, nem ez az első alkalom, hogy a gyakorlatban is sikerült megvalósítani az elképzelést – 2014-ben egy japán baromfikkal foglakozó tudományos társaság hozta össze a kísérletet. A tanulmányban azt írták le, hogy az embriót miként lehet kalciummal táplálni, hogyan kell biztosítani vízellátását, illetve miként kell levegőztetni a féligáteresztő műanyagfólián keresztül.

A videón nyomon követhető, hogy hogyan fejlődik a magzat az inkubációs időszakban. 72 óra elteltével már megfigyelhető a csibe szívdobogása, illetve a keringési rendszer alapjainak kialakulása is. A következő napokban az embrió egyre látványosabban formálódik, mígnem a 21. napra a csibe kikerül a Mátrixba illő inkubátorból. Normál körülmények közt is eddig tartana a kotlási idő.

Az efféle tyúktenyésztéshez azonban megtermékenyített sejtre van szükség, így az ember hiába próbálkozik, nem fog tudni otthon a piacon vásárolt tojásból kiscsibét növeszteni. Ettől függetlenül a kíséret igen érdekes – és egy kissé hátborzongató is.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik