Tudomány

Születés és pusztulás egyszerre jelenik meg a NASA fotóján

A Kis Róka csillagkép és az óriáscsillagok az élet körforgását mutatják be.

A NASA és az Európai Hírügynökség újonnan közzétett képén a Herschel űrtávcső öt különböző hullámhosszon keresztül készített felvétele látható. A fotó egy csillagképződési régiót mutat be: a Földtől 8 000 fényévre lévő Vulpecula – azaz Kis Róka – csillagképet.

A kép különösen fontos eleme az úgynevezett Vulpecula OB1, egy csillagegyüttes. A mélyűri objektumban születnek meg az emberiség által ismert legnagyobb csillagok, a színképtípus alapján “O” és “B” típusú égitestek.

Bár a képen látható két fényes pont valóban a galaxis legnagyobbjai közé tartozik, de ahogy az az ilyen óriásokkal lenni szokott, életük igen rövid és vad. Egyes becslések szerint ezek az objektumok már vagy kétmillió évesek, így szupernóvává alakulásuk már nincs is olyan messze.

Az O színképtípusú csillagok 16-tól 100-szor nagyobb tömegűek a Napnál, és akár egymilliószor is fényesebbek lehetnek. A B típusúak viszont csak 2-től 16-szor akkorák, fényük is csak 300 ezerszer erősebb. A kataklizmaszerű megnövekedés és felrobbanás azonban csak a Napnál legalább nyolcszor nagyobb csillagokat veszélyezteti.

A szupernóvává válás során az égitest ledobja külső rétegét. A NASA képén is látható az ebből a folyamatból visszamaradt nukleáris hamu, amely idővel összeáll, új csillagot hozva létre. Ily módon a körforgás újrakezdődik, hogy majd millió évekkel később a most megszülető csillagok ismét elpusztuljanak.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik