Tudomány

Szokatlanul fényes tűzlabda tűnt fel Arizona fölött

Csak néhány másodpercig volt látható csütörtökön, Arizona állam kora hajnali egén az a tűzlabda, amelyik annyira fényes volt, hogy elvakította az összes meteorkamerát, egészen Új Mexikó nyugati részéig – írja honlapján a NASA.

Ha a cikkben nem megfelelően jelenik meg a videó, kattintson ide!

A legfrissebb adatok elemzése alapján az űrügynökség úgy gondolja, hogy egy kicsi, 1-2 méter átmérőjű, néhány tonna súlyú, fél kilotonna kinetikus energiával rendelkező aszteroida lépett be a Föld légkörébe, helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt. A NASA becslései szerint az aszteroida sebessége elérte a 64700 km/h-t.

„Nem kaptunk jelentést károkról, vagy sérülésről, a szemtanúk csak a vakító fénytről, illetve néhány szonikus robbanás hangjairól számoltak be” – mondta el Bill Cooke, a NASA meteoritokkal foglalkozó hivatalának vezetője. A szakértő szerint majdnem biztos, hogy az aszteroida darabjai Tucsontól északra csapódtak a talajba.

Ha a cikkben nem megfelelően jelenik meg a videó, kattintson ide!

A NASA folyamatosan monitorozza a Föld közelében felbukkannó apró sziklákat, hogy felderítsék mennyire lehetnek veszélyesek az űreszközökre. Ehhez meteorkamerák egész hálózatát használják, amik minden objektumot képesek felderíteni, amik fényesebbek a Jupiternél.

A meteorit becsapódások egyébként meglepően gyakoriak: minden nap nagyjából 80 – 100 tonna anyag hullik az űrből a Földre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik