Tudomány

Majdnem bezúzták az Alice Csodaországban első kiadását

Lewis Carroll mesekönyvének egyik első példányát júniusban fogják elárverezni.

1865 júniusában Alexander MacMillan skót könyvkiadó kétezer példányt nyomtattatott egy csodálatos mesekönyvből. Igen ám, csakhogy John Tenniel, a könyv illusztrátora olyannyira elégedetlen volt a nyomtatás minőségével, hogy arra kérte a kiadót, zúzzák be, és nyomtassák újra a könyvet. Az első kétezer példányt „hulladékpapírnak adták el” – írta naplójában a könyv szerzője.

A szerzőt Lewis Carroll-nak hívták, a bezúzásra ítélt könyv pedig az Alice Csodaországban volt. Szerencsére, az első kiadás néhány darabja így is megmaradt; a Guardian híre szerint az egyiket június 16-án fogja – várhatóan legalább 2-3 millió dollárért – elárverezni a Christie’s.

Az első kiadás értékét nagyban növeli, hogy az eredeti kétezer példányból alig 22 maradt fenn. Alice kalandjainak első (hivatalos) kiadásából ötezer darab fogyott. Azóta több millió példányban kelt el, 170 nyelvre fordították le, Lewis Carrolt (valódi nevén Charles Dogsont) pedig a világ egyik leghíresebb írójává tette.

A New York-i aukciósház szerint a most kalapács alá kerülő pédány igazi ritkaság. Szokatlanul jó állapotban van, „mind a szöveg, mind a kötés olyan, mint amikor legyártották”. Mint hangsúlyozták, ez egyike a kevés magánkézben lévő első daraboknak, hiszen a fennmaradt 22 példányból 16 különféle könyvtárak tulajdonában van.

A könyv jelenlegi tulajdonosa Jon A. Lindseth negyedszázada gyűjti Lewis Caroll műveit.Gyűjteménye nagy részét a nemrég British Librarynek adományozta.

Nem ez az első eset, hogy az Alice Csodaországban elős kiadásának egy kötetét árverésre bocsátják: 1998-ban Carroll saját példánya 1,54 millió dollárért kelt el egy aukción.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik