Tudomány

Fellélegezhetnek a halak: kész a lebomló sörcsomagolás

24.hu
24.hu

2016. 05. 23. 15:58

Az ember néha bele se gondol, hogy kedvenc itala milyen károkat okozhat.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államokban a sörfogyasztás hatalmas probléma, és nem csupán az alkohol káros hatásai miatt. Az országban évente több mint 13,5 milliárd liter sör fogy el, ennek a felét dobozos formában vásárolják meg. Az ilyen csomagokat általában hatosával, műanyaggyűrűkkel árulják. Ezek a tartók azonban sokszor az óceánban kötnek ki, ahol a tengeri állatok beléjük gabalyodnak, vagy megeszik őket.

Egy floridai sörfőzde a problémát érzékelve alternatív megoldással állt elő. A Saltwater Brewery termékeit hasonló módon hatosával, de állati fogyasztására alkalmas gyűrűvel árulják. A tartók olyan pépből készülnek, melyek a sörfőzés melléktermékeiből, búzából és árpából állnak össze. Bár az anyag tökéletesen lebomlik, mégis a műanyaghoz hasonlóan erős, így alkalmas a sörös dobozok összefogására.

Eddig a vállalat pár száz ilyen tárolót gyártott, de reményeik szerint a jövőben havonta 400 ezer hasonló gyűrűt tudnak majd előállítani. A Saltwater Brewery-nél bíznak benne, hogy példájukat követve más, nagyobb eladással működő sörfőzdék is bevezetik a biztonságos gyűrűk használatát.

Az Egyesült Államok több tagállamában immár szövetségi törvény is van a hatos tárolók átalakítására, hogy 100 százalékban lebonthatóvá váljanak. Bár a rendelkezés némiképp segíthet a tengeri állatokon, a becslések szerint továbbra is 1 millió madár, és 100 ezer emlős illetve teknős hal bele évente a gyűrűbe gabalyodás, vagy a csomagolás lenyelése miatt.

A világ óceánjaiba egyre több műanyag kerül, így az efféle megoldások igen fontosak lehetnek, ha a jövőben is vízben, és nem csomagolásban szeretnénk fürdőzni.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.