Tudomány
Domestic fans.

Kiderült, hány éves korunkban kezdjük elveszíteni a barátainkat

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 20:05

Finn és brit tudósok szerint sajnos sokkal korábban, mint gondolnánk.
Korábban a témában:

Mind tisztában vagyunk vele, hogy a család és a munka mellett nehéz megtartani a barátokat. De vajon mikor kezdenek eltünedezni mellőlünk a nekünk kedves emberek?

A finn Aalto Tudományegyetem és az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének kutatása szerint megdöbbentően korán – már 25 éves korunkban.

Jó, jó, de mégis hány barátja van egy embernek?

Nem könnyű kérdés, a legtöbbünk maga sem tudná akkurátusan megtippelni, hogy hány közeli ismerőse van. A kutatók egy 3,2 millió ember nemét, korát és híváslistáját tartalmazó adatbázist néztek át, hogy választ találjanak erre a kérdésre. Az anonim adatokat egy európai mobilszolgáltató bocsátotta a rendelkezésükre.

A tudósok észrevették, hogy a fiatal emberek több különböző emberrel tartják a kapcsolatot telefonon, mint a hasonló korú nők. Mint írták, ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a férfiak bizonyos kor alatt aktívabban keresik az szexuális partnereket, mint a nők. Ez aztán idővel megváltozik.

Az is kiderült, hogy egy bizonyos kor felett a nők „átveszik a vezetést”: 39 éves koruktól általában több emberrel tartják a kapcsolatot, mint a férfiak.

Az adatok szerint 39 éves kor felett a férfiak átlagosan 12, a nők pedig 15 embert hívnak fel rendszeresen. 45-55 éves korunk között a barátságaink száma stagnálni kezd, de szociális szempontból továbbra is a nők aktívabbak.

Persze, nem minden barátunkkal tartjuk telefonon a kapcsolatot – ami persze fordítva is igaz: nem biztos, hogy a barátunk az, akinek rendszeresen tárcsázzuk a telefonszámát. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a közösségi média egyre jobban átalakítja a kommunikációs szokásainkat.

Mégis, mivel a tanulmány szerzőinek eredményeit más kutatások is alátámasztják, nagyon úgy fest, el kell fogadnunk a tényt, hogy 20 és 30 éves korunk között menthetetlenül zsugorodni kezd a hozzánk közelálló emberek köre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.