Tudomány

Nem a Mount Everest a világ legmagasabb hegye

Le a kalappal mindenki előtt, aki valaha is felért a Mount Everest csúcsára, csakhogy az igazából nem is a világ legmagasabb hegye – állítják tudósok.

Az Everest továbbra is vezet a hagyományos mutatókban, közel kilencezer méteres tengerszint feletti magasságával toronymagasan megelőzi legközelebbi riválisát is.

Ugyanakkor mégsem az Everest csúcsa esik legközelebb az űrhöz.

Ebben a mutatóban a Chimborazo kialudt andoki rétegvulkán élvezi az elsőséget, és a címet a Föld furcsa alakjának köszönheti. Csúcsa a Föld felszínének legtávolabbra eső pontja a Föld középpontjától, az egyenlítői kidudorodás miatt – írja a Wikipedia.

Bár a Mount Everest csúcsa magasabban van a tengerszinthez képest, a Föld átmérője az Egyenlítőnél nagyobb, mint az Everest szélességén (28°É), ezáltal a tengerszint is „magasabban” van. A Chimborazo csúcsa mindössze 1°-kal van délre az Egyenlítőtől.

Ezért annak ellenére, hogy a csúcs 2581 m-rel alacsonyabban van a tengerszinthez képest, 2,1 km-rel távolabb van a Föld középpontjától (6384,4 kilométerre), mint az Everest csúcsa. 

A Mount Everest ráadásul nem is a legmagasabb hegy. A Hawaii-szigeteken található Mauna Kea jóval nagyobb, csakhogy ennek a hegynek a nagyobb része a tengerben található.

Az Everest hírneve lényegében onnan ered, hogy a legmagasabb megmászható és a legnehezebben megmászható hegy a bolygón. A Chimborazo csúcsára relatíve könnyű feljutni, nagyjából két hétbe telik, vele szemben az Everest megmászása legalább két hónapos munkát vesz igénybe.

(via Independent)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik