Tudomány

Illegálisan lőtték ki Scarface-t, a Yellowstone legendás medvéjét

Scarface, azaz Sebhelyesarcú a Yellowstone Nemzeti Park egyik jelképe volt. A 25 éves grizzlyt illegálisan lőtte ki egy vadász a park határától nem messze. A faj a fenyegetett kategóriába tartozik, így megölésük komolyan korlátozva van az Egyesült Államokban.

A közelmúltban erősítették meg hivatalosan azt a tényt, hogy a park nyilvántartásában 211-es számú medveként jegyzett állatot tavaly kilőtték. A grizzly a parkőrök, kutatók, fotósok és turisták kedvence volt, aki becenevét a hegeiről és lógó jobb füléről kapta. A legenda a jellegzetes sérüléseket hím medvékkel és szarvasokkal folytatott több évtizedes küzdelem alatt szedhette össze.

Scarface életét rendkívül pontosan nyomon követték a kutatók, az évek során 17-szer fogták be és jelölték meg. A nagydarab medve legjobb formájában nagyjából 270 kilogrammot nyomott, az utóbbi időkben azonban 150 kilogrammra fogyott vissza. A szakértők szerint ez az öregedéssel járó természetes folyamat volt, a Yellowstone-i hím grizzlyk közül csupán 5 százalék éri meg a 25 éves kort.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata már megkezdte a vizsgálatot, hogy a gyilkos nyomára bukkanjon. Mivel a faj fenyegetett, ezért egy példány kilövése igen komoly szankciót von maga után: 25 000 dolláros – majdnem 7 millió forintos – bírságtól egészen hat hónapig terjedő börtönbüntetésre lehet ítélni az elkövetőt. A veszélyeztetett fajok esetében a büntetés még keményebb: a pénzbírság és a szabadságvesztés is duplázódik.

A legendás medve halála heves indulatokat váltott ki. Korábban a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat azt javasolta, hogy a grizzlyket idén eltávolítsák a veszélyeztetett fajok listájáról, az eset megítélése azonban nyomást helyezhet a döntéshozókra. 1976-ban, amikor a faj a listára került, csupán 136 példány élt a Yellowstone Nemzeti Park területén, mára azonban több mint 700 medve él a parkban. Ha a ragadozó kikerül a veszélyeztetett állatok közül, az megnyithatja az utat a vadászok előtt – ez pedig katasztrófát eredményezhet.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik