Tudomány

Biszexuális madarakra bukkantak Panamában

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 19:21

A madarak összetett szociális viselkedésére rengeteg példa van. Egy új kutatás során azonban egészen különös jelenséget észleltek: biszexuális szapajoa csoportokat tudtak beazonosítani.
Korábban a témában:

A szélescsőrű szapajoa Latin-Amerika egyes részein őshonos. Az új kutatásban a zöldes-sárga madarak két fészkét is tanulmányozták Panamában. Az egyik családban hat egyedet találtak, és azt vették észre, hogy a példányok rendkívül kooperatívak: a még nem ivarérett két hím besegített a fiókák táplálásába.

A kutatók azt is észrevették, hogy az idősebb hímek néha párosodnak a fiatalabbakkal. A szakértők szerint ezzel az idősebbek valószínűleg dominanciájukat próbálják bemutatni – szaporodási motiváció valószínűleg nincs a jelenség mögött.

Nem ez volt az egyetlen érdekesség a hímek viselkedésében. Néha a fiatalabb madarak a fészekhez érve úgy tettek, mintha megetetnék a fiókákat, valójában azonban egyedül fogyasztották el az összegyűjtött táplálékot.

Sarah Dzielski, a tanulmány egyik szerzője szerint a viselkedésnek több magyarázata is lehet. Elképzelhető, hogy a madarak ezzel csapatjátékosnak tettetik magukat, valójában viszont nem áll érdekükben az utódgondozás. Az sem lehetetlen, hogy a hímek egyszerűen saját szükségleteiket elégítik ki ezzel.

A szélescsőrű szapajoa legtöbb rokona nem Amerikában, hanem Ázsiában él, mintegy 50 faj. Az új tanulmány rámutatott a két kontinensen élő madarak hasonlóságaira: mindegyik faj rendkívül együttműködő egyedekből áll.

A szapajoák sokban különböznek a többi verébalkatútól. A kutatás célja ezért éppen az volt, hogy felfedjék a különös madarak egyedi viselkedésének hátterét.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.