Tudomány

Egy lépéssel közelebb kerültünk a HIV elleni védőoltáshoz

Egy egyszerű antitest-infúzió 23 hétig védheti a majmokat - számol be egy új, a Nature-ben megjelent tanulmány. A kutatást a Rockefeller Egyetem egészségügyi szakemberei végezték.

Korábban azt találták, hogy néhány nappal a nagyobb fertőzésveszélynek való kitettség előtt egy nagyobb dózisú HIV-semlegesítő antitest adaggal megelőzhető a megbetegedés. Az ezt bizonyító kísérletben a majmok tipikus megfertőzését szimulálták, az emberek azonban általában kisebb, de több HIV-fenyegetettségnek vannak kitéve, mielőtt megbetegednének.

Az új kutatásban éppen ezért az emberi fertőzés modellezésére alkalmas dózisokat adagoltak makákóknak.

A kísérletben a szakemberek egyszeri infúziót adtak be a kiválasztott háromféle antitest valamelyikéből. Ezután olyan anyaggal fertőzték a hat csoportnyi majmot, mely HIV-vírust is tartalmazott. A megfertőzés hetekig tartott, a dózisok pedig igen kicsik voltak.

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy az antitestek védelme akár 23 hétig is fennállhat. Az egyes antitestek hatása az adott anyag élettartamától és az antitest potenciától függött. A kutatók ezután egy módosított anyaggal is kísérleteztek, amely átlagosan 14 és fél hétig óvta meg a makákók szervezetét.

A szerzők szerint az infúzió embereken történő alkalmazásához további vizsgálatokra lehet szükség. Ennek érdekében már megkezdődött annak a két kísérletnek az előkészítése, melyben embereken is kipróbálnák a szer hatékonyságát.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik