Tudomány

Szerencsés póklányokat vizsgáltak: orális szexszel “kényeztették” őket a hímek

A nőstény pókok különös szexuális viselkedése közismert. Sok fajnál a nőstény a párzás után megeszi vagy megcsonkítja a hímet. Egy új tanulmány most egy másik érdekes szokásra mutat rá.

A nemrégiben leírt faj, a Darwin kéregpók (Caerostris darwini) Madagaszkáron él. A pókfaj nőstényei jóval nagyobbak, ráadásul testtömegük is többszöröse a hímekénél. A Scientific Reportsban megjelent tanulmány a pókok nemi életét mutatja be, amely igen sokszínű – többek közt az orális szexet is magába foglalja. A megfigyelések szerint a párzás előtt és alatt a hímek a nyálukat folyatják a nőstények nemi szervére.

Az efféle viselkedés igen szokatlan az állatvilágban, csupán néhány emlősre igaz – így bizonyos majmokra, nagymacskákra, hiénákra, delfinekre és denevérekre. Ez elsősorban felláció-szerű műveletet jelent, a nőstény nemi szervének nyalogatása jóval ritkább – egyes madarak például azért alkalmazzák a nyalást, hogy eltávolítsák a rivális hím spermáját.

A Darwin kéregpók selyme igen erős, ezért már több kutatás vizsgálta a faj szövési technikáját. A párzási szokásokra azonban eddig kevesebb figyelem hárult, így a Szlovén Tudományos Akadémia Kutató Központjának csapata Matjaz Gregoric vezetésével két hetet töltött a pókok megfigyelésével egy madagaszkári nemzeti parkban. A helyszíni vizsgálatok után laborban folytatták a kutatást, ahol 17 szűz nőstényt vizsgáltak meg – később 4 nőstény további újrapárosodásra is rávettek.

A kísérletben résztvevő 29 hím pók közül mindegyik alkalmazott orális szexet. Ennek során a példányok egyik rágójuk segítségével rátapadtak a nőstények nemi szervére, testükkel merőlegesen rádőlve, majd szájukból folyadékot eresztettek a szervre.

A jelenséget még nem sikerült megmagyarázni. Elképzelhető, hogy a hímek ezzel egyfajta minőségjelzést mutatnak be, de az sem kizárt, hogy az ivarsejtek számára próbálják előkészíteni a terepet.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik