Tudomány

Halálos betegen robbantotta ki az I. világháborút

Gavrilo Principet tüdőbaj emésztette, vesztenivalója nem volt Ferenc Ferdinánd meggyilkolásával.
Korábban a témában:

A szerb fiatalember nem volt tisztában tette következményeivel, hogy a Habsburg trónörökös halála lángra lobbantja az európai puskaporos hordót. Ő csak egy elvakult szerb nacionalista volt, aki gyermekkora óra tuberkolózisban szenvedett, így nem sok reménye volt az életben.

A merényletet Dragutin Dimitrijević, a szerb titkosszolgálat magas rangú tisztje tervelte ki, és épp fanatizmusa, valamint betegsége miatt választotta be a csapatba Principet is. Mint ahogy másik két merénylő, Nedjelko Cabrinović és Trifko Grabež is a halálos tüdőbajban szenvedett.

Az 1914-ben mindössze 19 esztendős Principnek nyomorúságos gyermekkora volt. Egy apró falucskában nőtt fel, nyolc testvéréből hat már csecsemőkorában elhunyt, és gyermekként ő is megbetegedett tuberkolózisban. Már gimnazistaként kapcsolatba került a délszláv nacionalista mozgalmakkal, de a közhiedelemmel ellentétben nem volt a Fekete Kéz tagja. Az első balkán háborúban viszont jelentkezett a szervezet egyik gerillaosztagába, ám törékeny egészsége miatt a frontról azonnal hazaküldték. Talán ettől lett olyannyira fanatikus, hogy végre tudta hajtani a gyilkosságot.

Sorra puskázták el

Ha nem lettek volna ennyire brutálisak a következmények, azt a bizonyos 1914. június 28-ai eseménysort, Ferenc Ferdinánd és felesége meggyilkolását tragikomédiának is tekinthetnénk. A merénylők annyit bakiztak, ami már egy burleszk filmben is sok. A merénylők több hónapos szerbiai kiképzés után tavasszal tértek vissza az Osztrák-Magyar fennhatóság alatt álló Boszniába. A főhercegi pár egy hadgyakorlat megtekintésére utazott Szarajevóba, és hiába figyelmeztették az esetleges merényletre, hiába intett volna óvatosságra, hogy a sajtó kiszivárogtatta a látogatás pontos idejét és útvonalát is, Ferenc Ferdinánd és Zsófia reggel autóba ült.

 

A főhercegi pár nem sokkal a merénylet előtt (Wikipedia)

A konvoj hat autóból állt, a harmadikban utazott a főhercegi pár, velük szemben ült Oskar Potiorek, Bosznia-Hercegovina katonai kormányzója, a sofőr mellett pedig egy cseh gróf ült. A terroristák az út mellett vártak, és ahogy a gépkocsioszlop sorra elhaladt előttük, úgy puskázta el mindegyik a lehetőséget. Az első lehetőség egy Mehmedbačić nevű fiatalnak adatott meg, aki viszont egy csendőr jelenléte miatt lefagyott. Más verzió szerint viszont ekkor már rég eldugta a magával vitt bombát, és kereket oldott.

A következő, Nedjelko Čabrilović kézigránátot hajított az autóra, de az lepattant, és csak a hercegi párt követő jármű alatt robbant fel, senki nem sérült meg. Ezután a folyóba ugrott, de elfogták, így bekapta a Belgrádban kapott ciánkapszulát, ami azonban nem végzett vele, csak meghánytatta.

Cvjetko Popović rövidlátó volt, így nem volt biztos a célpontot illetően, de meg is ijedt. Ekkor még Princip sem tudta kihasználni a lehetőséget, az utolsónak maradt Trifko Grabež pedig Zsófiára és a tömegre való tekintettel nem vetette be bombáját.

“Semmiség”

A városháza előtt volt az első programpont, majd a konvoj indult tovább. Potiorek utasítást adott az útvonal megváltoztatására, ám az első autó sofőrjéhez azonban ez valamiért nem jutott el, az eredeti tervnek megfelelően rákanyarodott a szűk Ferenc József utcára. A kormányzó dühöngött, az oszlop megállt, a kialakuló fejetlenségben pedig Gavrilo Princip a trónörököst másfél méterről nyakon, feleségét pedig hasba lőtte.

Ferenc Ferdinánd száján vér buggyant ki, és csak ezt ismételte: “Semmiség, semmiség”. A kormányzói palotába szállították, ahol hamarosan elvérzett.

A gyilkos önmaga ellen akarta fordítani fegyverét, de ezt a körülötte állók megakadályozták, a ciánkapszula pedig esetében sem bizonyult halálosnak. Később azt mondta, Zsófiát nem akarta megölni, a trónörökös mellett Potiorek volt a másik célpontja. Mivel tettének elkövetésekor nem töltötte be a 20. életévét, Gavrilo Principet nem ítélték halálra, 20 évi fegyházbüntetést kapott. De a háború végét már nem élte meg, a tuberkolózis lassan felőrölte a szervezetét, 1918. április 28-án meghalt Theresienstadt börtönében.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

U.S. President Donald Trump speaks during a rally in Greenville, North Carolina, U.S., on Wednesday, July 17, 2019. Trump issued his most extensive criticism of presidential candidate Pete Buttigieg, the South Bend, Indiana, mayor who is at the top of the Democratic field in fundraising. Photographer: Madeline Gray/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.