Nagyvilág

Első világháborús katona olvadt ki egy olasz gleccserből: magyar volt?

Az Osztrák-Magyar Monarchia egy katonájának elesett katonájának földi maradványai kerültek felszínre Észak-Olaszországban egy olvadó gleccseren, 3100 méteres magasságban.

Az AGI olasz hírügynökség szerdai jelentése szerint az Osztrák-Magyar Monarchia egy katonájának csontjait találták meg a Forni-gleccseren, a San Matteo-hegycsúcs közelében.

Szakértők szerint a katona 1918 szeptemberében, a San Matteó-i csatában eshetett el, amelyet a hadtörténet legmagasabb ütközeteként tartanak számon, mivel 3684 méteres magasságban zajlott le. A csatában az osztrák-magyar hadsereg visszahódított egy hegycsúcsot.

Az olasz hírügynökség értesülése szerint az ismeretlen katona jégből kiolvadt maradványait méltó körülmények között helyezik végső nyugalomra a San Roccó-i osztrák-magyar katonai temetőben.

A maradványok előkerülése összefügg azzal, hogy a hetek óta tartó hőség hatására 3000 méter fölött is olvadásnak indult a jég és a hó.

A nyári olvadás idején a Forni-gleccseren már több alkalommal előkerültek első világháborúban elesett katonák jégbe fagyott múmiái, legutóbb 2009-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik