Tudomány
This undated handout photo released on April 20, 2016 by XL Catlin Seaview Survey shows a diver checking the bleached coral at Heron Island on the Great Barrier Reef. 
Australia's iconic Great Barrier Reef is suffering its worst coral bleaching ever recorded with 93 percent impacted, scientists said on April 20, 2016 as they revealed the phenomenon was also hitting the other side of the country. / AFP PHOTO / XL CATLIN SEAVIEW SURVEY / STR / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / XL CATLIN SEAVIEW SURVEY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Haldoklik a Nagy-korallzátony

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 12:54

Egyre kilátástalanabb helyzetben van a Föld legnagyobb korallzátonya. A hírek szerint tavaly nyáron a zátonyt alkotó virágállatok fele elpusztult.
Korábban a témában:

A korallok bizonyos behatások miatt kiűzik magukból a szimbiotikus mikroalgákat – ilyen behatás lehet a betegség, szennyezettség, vagy túlmelegedés. A mikroalgák igen fontos feladatot látnak el, többek közt a korallok színéért felelősek. Bár a kifakult virágállatok nem pusztulnak el azonnal, így is komoly veszélybe kerülnek.

A Queenslandi Egyetem kutatója, Ove Hoegh-Guldberg szerint a mikroalgák elengedhetetlenek a korallok számára, hiszen az általuk befogadott napfény 90 százalékát adják tovább a gazdaállatoknak. Nélkülük a korallok komoly táplálékforrásuktól esnek el, és védtelenné válnak a parazitáktól.

Ha a fehérség túl sokáig tart, a zátonyra más, kevésbé hasznos fajok költözhetnek be, rátelepedve és zöldes-barnára festve a korallokat. Ez pedig nem csupán a pusztulásukat jelenti, de a helyi ökoszisztéma felborulását is.

A légi felvételek alapján a kutatók úgy látják, a fehéredés nagyjából 93 százalékos lehet. A pusztulás mértékét igen nehéz pontosan megállapítani, a becslések szerint nagyjából 50 százalékos lehet. Hoegh-Guldberg úgy látja, a korallzátony fehéredése sosem látott méreteket öltött. Úgy tűnik, Ausztrália kincse történetének legveszélyesebb időszakát éli.

A jelenség elsődleges oka a tenger hőmérsékletének növekedése lehet. A zátony parthoz közelebbi részein, ahol a gyengébb áramlás miatt melegebb a víz, jóval jelentősebb a pusztulás aránya. A helyi tél beköszönte talán némi enyhülés hozhat a tengerben, de könnyen elképzelhető, hogy már túl késő lesz, és a világ elveszti egyik legszebb természeti csodáját.

A kutatók szerint a zátony megvédése szempontjából kiemelt fontosságú lehet a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése. Korábban szóba került egy telepítési akció terve is, a hatalmas méretű koralltelep újra benépesítése azonban irreális ötletnek tűnik.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.