Tudomány

Digitális kijelzőt csinál a kezünkből az elektronikus bőr

24.hu
24.hu

2016. 04. 18. 12:00

Hipervékony és igen rugalmas „elektronikus bőrt” fejlesztettek ki a Tokiói Egyetem kutatói. Az eszköz digitális kijelzőt varázsol a tenyerünkből – igaz, egyelőre csak néhány napig tud működni. A film parilén és szilícium-oxinitrid rétegekből áll: a szerves és szervetlen anyagok egymásra illesztésével elérték, hogy a víz és az oxigén nehezebben tegye tönkre, mint más hasonló eszközöket.
A Tokiói Egyetem kutatói szerint az új technológia a mobil eszközök fejlesztését is forradalmasíthatja.
Korábban a témában:

A Motherboard híre szerint hipervékony és igen rugalmas „elektronikus bőrt” fejlesztettek ki a Tokiói Egyetem kutatói. Az eszköz digitális kijelzőt varázsol a tenyerünkből – igaz, egyelőre csak néhány napig tud működni.

A digitális bőr alapja egy speciális, alig két mikrométer vastagságú film, amelyre áttetsző elektródákat és polimer LED-eket ragasztottak.

A film parilén és szilícium-oxinitrid rétegekből áll: a szerves és szervetlen anyagok egymásra illesztésével elérték, hogy a víz és az oxigén nehezebben tegye tönkre, mint más hasonló eszközöket.

A japán kutatók technológiai áttörésnek számító fejlesztése előtt a „digitális bőrök” többnyire milliméteres vastagságú műanyag vagy üveg hordozó anyagokból készültek – ami elég kényelmetlenné és nehézkessé tette a használatukat.

A tudósok azt remélik, hogy az új anyag felhasználásával idővel olyan, a sportolók és betegek által használható e-kijelzőket fejleszthetnek ki, amelyeken különféle orvosbiológiai adatokat – mint a pulzus- és légzésszám vagy a vér oxigénszintje – lehet megjeleníteni.

Fotó: Someya Laboratory

A Tokiói Egyetem munkatársai előtt már mások is próbálkoztak hasonló fóliák kifejlesztésével – de azok a felhasznált anyagok miatt csak néhány óráig voltak működőképesek. A csapat ráadásul az e-bőr energiahatékonyságát is jelentősen javította, minek köszönhetően kevésbé melegszik és jóval kevesebbet is fogyaszt mint a konkurens megoldások.

Takao Someya, a Tokiói Egyetem szerves elektronikai laboratóriumának vezetője szerint az új e-bőrt nem csak orvosbiológiai eszközökben használhatják majd. Egyebek mellett olyan új, a bőrünkre tapasztahó kommunikációs eszközök kifejlesztésében is hasznát vehetik, amelyek egy nap leválthatják a ma használt mobiltelefonokat.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.