Tudomány
franco zeffirelli (franco zeffirelli)

Leonardo da Vinci rokona Zeffirelli is

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 15. 11:09

Leonardo da Vincinek gyermeke nem, de sok testvére volt. Az ő leszármazottaik egyike a világhírű filmrendező.

A reneszánsz mester rokonságát két történész, Alessandro Vezzosi, a Leonardo da Vinci Múzeum igazgatója és Agnese Sabato, a Nemzetközi da Vinci Szövetség elnöke kutatta. A tudósok firenzei sajtókonferenciájukon jelentették be, hogy sikerült felkutatniuk a 15. századi polihisztor (festőművész, mérnök és matematikus) modern kori rokonságát.

A munkát 1973-ban kezdték el, s végül a Mona Lisa festőjének 35 nem közvetlen leszármazottját találták meg.

Az utódok egyike a 93 éves olasz opera-, film- és televíziós rendező, Franco Zeffirelli (Nap fivér, Hold nővér, Rómeó és Júlia). A kutatókat olasz, francia és spanyol dokumentumok tanulmányozása vezette nyomra, a DNS-vizsgálat nem kerülhetett szóba, mivel da Vinci maradványai a 16. században eltűntek az 1519-ben bekövetkezett halála utáni vallásháborúk alatt.

A kutatópáros aprólékosan megvizsgálta a hozzáférhető egyházi, helyi közigazgatási és birtokokkal kapcsolatos iratokat, hogy felrajzolják a családfát. A művésznek nem születtek gyermekei, ezért testvéreinek utódait kutatták fel. A korábbi, Leonardo családjával kapcsolatos kutatások fontos dokumentumokat tártak fel a festőművész női rokonságáról – mondták el a kutatók.

A Leonardóval való vérségi kapcsolatról a toszkánai Vinci város több lakója is csak napokkal a sajtókonferencia előtt értesült. Nagy meglepetés volt számukra a hír.

Igaza volt anyámnak, Dinának, aki olyan dokumentumokról mesélt nekünk, melyek csak tükörben olvashatóak, mert visszafelé írták őket. Sosem törődtünk ezekkel a papírokkal, amelyek részben elvesztek, részben eladták azokat. A nemzedékről nemzedékre szálló történet, amit legendának tartottunk, azonban végül igaznak bizonyult.

Így emlékezett a kutatókkal már kilenc éve együttműködő Giovanni Calosi, a leszármazottak egyike arra utalva, hogy Leonardo gyakran írt tükörírással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.