Tudomány

Nyolc dolog, amit talán nem tudott az epehólyagjáról

Feltételezzük, hogy tudja, merre keresse. De vajon azt is tudja, hogy pontosan mire való, és hogyan vigyázhat rá?

1. Segíti az emésztést

Az epehólyag egy körte alakú, zöldes színű, átlagosan 3×7 cm nagyságú, páratlan, üreges szerv. Szerepe, hogy tárolja a máj által termelt epefolyadékot, és azt az emésztés elősegítésére a vékonybélbe juttassa.

Az epehólyag tulajdonképpen erősítésként szolgál, ha magasabb zsírtartalmú ételeket eszünk

– mondja Rahul Nayak gasztroenterológus.

2. Mi a kő, epekő?

Az epekőbetegség a fejlett ipari országok egyik leggyakoribb megbetegedése, de előfordulása nagymértékben függ a társadalmi és az étkezési szokásoktól. Magyarországon a lakosság 20-25%-át érinti a probléma. Az epekő koleszterinből, vízből és elektrolitokból áll, hogy csak néhány vegyületet említsünk az alkotóelemek közül. A kövek mérete a homokszemektől kezdve a golflabda méretű “sziklákig” széles skálán mozog.

3. A nőknél nagyobb a rizikó

Sajnos epekő tekintetében a nők húzzák a rövidebbet. Négyszer többen szenvednek ebben a betegségben, mint a férfiak.

A terhesség illetve a szájon át szedhető fogamzásgátlók megemelik a szervezet ösztrogénszintjét, ez pedig jelentős kockázati tényezőnek számít bizonyos fajta epekővek tekintetében.

Ezeken kívül a családi kórelőzmény, az elhízás, az etnikai hovatartozás valamint a gyors fogyás, különösen a súlycsökkentő műtétek is szerepet játszhatnak a népbetegség kialakulásában.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

4. Talán epeköves, de nem tud róla

Az epekövek nem mindig okoznak fájdalmas görcsöket. Gyakran annyira aprók, homokszem méretűek, hogy nem járnak elzáródással. Ezért előfordul, hogy egy teljesen másfajta vizsgálat során derül ki a probléma. Egyébként nem kell aggódni, ha az epekő nem okoz panaszt, akkor sokszor nem is kell kezelni.

5. Sokat fáj a hasa? Lehet, hogy rendetlenkedik az epéje.

Az epehólyag eltömődését jelezheti, ha magas zsír- vagy fehérjetartalmú ételek után hirtelen, erőteljes fájdalom lép fel a has jobb felső oldalán, illetve a jobb vállban vagy a lapocka környékén. Ha az epevezeték teljesen elzáródik, akkor émelygés, hányás, láz, sárgaság és sötét vizelet lehetnek a tünetek. Bár ezek elmúlhatnak, ha a epekő elmozdul, súlyos komplikációk léphetnek fel az epevezeték elzáródása esetén. Vagyis vegyük komolyan a tüneteket!

6. A legjobb védekezés a támadás

Jó hír, hogy nagy részben rajtunk múlik epehólyagunk állapota. A szívbarát étrend, a csökkentett zsírbevitel, különösen az egészségtelen, telített és transz-zsírsavakra hanyagolása tehermentesítik az epehólyagot. Vagyis jobban tesszük, ha a reggeli kávénkat egy szelet avokádós pirítós kíséretében fogyasztjuk el.

A kávé fogyasztás és a megemelt mennyiségű növényi fehérje megvéd az epekövességtől

– mondja Nayak.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

7. Élhetünk nélküle

Az epehólyag problémák leggyakoribb kezelése, hogy egész egyszerűen műtéti úton eltávolítják a testből. Nem hangzik túl kellemesen, de szerencsére ez még nem a világ vége.

Mivel alapvetően a máj termeli az epét, és a hólyag maga csak egy üreges tároló szerv, nincs észrevehető hatása az emésztésre

– magyarázza a gasztroenterológus.

Az epe ilyenkor közvetlenül májból ömlik a vékonybélbe.

8. Ritka, de súlyos

Az epehólyag nem túl gyakori betegség, viszont magas a halálozási aránya. A daganatot gyakran az epekövesség miatti panaszok kivizsgálása során veszik észre az orvosok. Az esetek döntő többségében azonban nem sikerül korai stádiumban diagnosztizálni, így csak akkor fedezik fel, amikor már áttét keletkezett a májban és/vagy a környező nyirokcsomókban. A betegség korai stádiumában az ötéves túlélési arány 50-80 százalékos, a későbbi szakaszban viszont sajnos már csak egy számjegyű.

(via Women’s Health)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik