Élet-Stílus

Több mint tízezer epekövet operáltak ki egy 51 éves nő testéből

Hasfájással és emésztési zavarokkal ment orvoshoz. Álmában se gondolta, hogy rekorder lesz.

Még a sokat látott orvosokat is meglepte, amit egy rutineljárásnak számító beavatkozás során, az 51 éves Minati Mondal testében találtak. Az indiai asszony két hete jelentkezett be az ország déli részén lévő Debdoot Sevayan kórházba szűnni nem akaró hasfájással és kínzó emésztési problémákkal.

Kezelőorvosa, dr. Makhan Lala Saha a helyi újságíróknak elmondta, a tüneteket hallva azonnal epekövekre gyanakodott, és további, célirányos vizsgálatokat kért. Gyanúját az ultrahangos felvételek és a vérvizsgálatok is igazolták, ezért előjegyezte betegét a rutineljárásnak számító epekőeltávolításra.

“Már a felvételeken is látszott, hogy a gondot egynél több kő okozza, de be kell valljam, ilyen hatalmas számra nem számítottam”

-nyilatkozta még mindig hitetlenkedve az orvos, majd hozzátette, tizenegyezernél is több, kisebb-nagyobb követ távolítottak el Minati epehólyagjából.

Kép forrása: Daily Mail
Kép forrása: Daily Mail

“Álmomba se gondoltam volna, hogy abban a kis hólyagban ennyi kő elfér. Az asszisztensemnek négy órájába került, hogy mindet megszámolja.”

Az orvos elmondta azt is, az epekövek apró, kőszerű kristályok, melyek főbb összetevői a koleszterin, az epesavak sója, a bilirubin és a víz. Hozzátette, a kövek akkor jönnek létre, ha az epehólyag nem tud megfelelően kiürülni, vagy az epében felszaporodik a koleszterin. Minati egyébként jól viselte a beavatkozást és már otthon lábadozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik