Tudomány

Épített magának egy gyújtóbombát vető fegyvert, és ki is próbálta

Zseni? Őrült? Valószínűleg mindkettő. Semmiképp se próbálja ki otthon azt, amit ez a brit férfi.

Colin Furze YouTube-felhasználó rengeteg őrült videót töltött már fel csatornájára. Talán a jelenlegi produkció a legveszélyesebb, főleg azért, mert Furze még csak véletlenül sem békés célokra használja a termitet.

Az anyag vas-oxid és alumínium keveréke, magas hőmérsékleten olyan reakciót produkál, melynek eredménye igazán forró, nagyjából 2 400 Celsius-fok. A termitet civil- és hadászati célokra is felhasználják: sínek hegesztésére és gyújtóbombák készítésére is alkalmas.

A keverék igen veszélyes, mivel nem oldható vízzel, ráadásul ha egyszer beindult a reakció, szinte lehetetlen leállítani. Az égés erős UV-fény kibocsátásával megy végbe, ráadásul a kilövellő olvadt fémrészek messzire elrepülhetnek, újabb tüzet okozva. Éppen emiatt a termit használatánál kötelező a védőeszköz – ennek természetesen nem tett eleget Furze.

A férfi fogta magát, és összerakott egy bombavetőt, amely termit alapú töltettel működik. A kütyüben előbb begyullad egy láng, majd a sűrített levegővel működő szerkezet a tűzön átlőve messzire veti a bombát, így a reakció a lehető legtávolabb zajlik le a fegyver használójától.

Bár Furze a “kísérletet” valószínűleg egy elhagyatott szeméttelepen vette fel, hogy senkinek se essen bántódása, a saját biztonságáért nem sokat tett. A kevésbé veszélyes fémszekrény és raklap mellett még egy kanna benzinre, egy csomag tűzijátékra, illetve egy mosógépre is rálőtt – utóbbira egészen közelről.

A jelenség természetesen elképzelhetetlen lenne dübörgő punkzene nélkül. Furze videói alapján olyanfajta embernek tűnik, aki egy zombiapokalipszis alatt otthon eszkábálna magának fegyvereket – a lehető legeredetibb darabokat – hogy aztán röhögve, vérben forgó szemmel ronthasson neki a két lábon járó hulláknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik