Tudomány
The moon is seen as an H-2A rocket carrying the ASTRO-H satellite, developed in collaboration between the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), NASA and other groups, lifts off at the Tanegashima Space Center in Kagoshima Prefecture, southwestern Japan on February 17, 2016. Japan successfully launched a jointly developed space observation satellite on February 17 tasked with studying mysterious black holes, the country's space agency said.  JAPAN OUT       AFP PHOTO / JIJI PRESS / AFP / JIJI PRESS / JIJI PRESS

Hazatelefonált az elveszettnek hitt csillagászati csúcsműhold

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 13:42

Újra hallatott magáról a Japán Űrügynökség (JAXA) elveszettnek hitt röntgencsillagászati műholdja. A Hitomit február 17-én lőtték fel, ám március 26-án megszakadt vele a kapcsolat. A misszióhoz nagy reményeket fűznek a kutatók, nem csoda, hogy Kanada, az Egyesült Államok és európai űrkutatási intézmények is beszálltak a 270 millió dollárt kóstáló program finanszírozásába. A műhold teleszkópját arra tervezték, hogy érzékelje a szupermasszív fekete lyukak és más hasonló anomáliák által kibocsátott röntgensugárzást. Segítségével többet megtudhatunk a galaxisok, köztük a Tejút születéséről.
A Japán Űrügynökség Hitomi nevű műholdjával március 26-án szakadt meg a kapcsolat.
Korábban a témában:

A Motherboard híre szerint újra hallatott magáról a Japán Űrügynökség (JAXA) elveszettnek hitt röntgencsillagászati műholdja. A Hitomit február 17-én lőtték fel, ám március 26-án, alig több mint egy hónapos működés után megszakadt vele a kapcsolat.

Azóta próbálják helyreállítani vele a kommunikációt, de egyes jelek arra utalnak, hogy komolyan megsérülhetett. Egy amatőr csillagász videóján az látható, hogy bukdácsolva halad a pályáján, az amerikai űrkutatási központ kutatói szerint pedig legalább öt nagyobb darab szakadhatott le róla.

Most újraéledt a remény, hogy helyrehozhatják a sérült műholdat. A JAXA március 29-én arról számolt be, hogy két rövid rádiójelet is küldött a Hitomi: az elsőt március 28-án este a japán irányítóközpont, a másodikat nem sokkal éjfél után egy chilei állomás fogta.

„A JAXA munkatársai egyelőre nem tudták megállapítani, milyen állapotban van [a műhold]” – közölte az ügynökség. Mint hozzátették, radar segítségével próbálják kideríteni, hogy pontosan mi történhetett.

A Hitomi-misszióhoz nagy reményeket fűznek a kutatók, nem csoda, hogy Kanada, az Egyesült Államok és európai űrkutatási intézmények is beszálltak a 270 millió dollárt kóstáló program finanszírozásába. A műhold teleszkópját arra tervezték, hogy érzékelje a szupermasszív fekete lyukak és más hasonló anomáliák által kibocsátott röntgensugárzást. Segítségével többet megtudhatunk a galaxisok, köztük a Tejút születéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.