Üzleti tippek
Darmstadt, 2010. április 8.
Az Európai Ûrügynökség (ESA) darmstadti mûveleti központjának (ESOC) monitorján figyelemmel követik, amint Európa Cryosat-2 szondáját egy orosz Dnyeper típusú hordozórakétán kilövik a bajkonuri ûrközpontban 2010. április 8-án. A CryoSat, az ESA tudományos kutatást célzó mûholdja ezen a napon sikeresen útnak indult, hogy föltérképezze a Föld jégtakaróját. (MTI/EPA/MARIUS BECKER)

Komoly űripari megrendeléseket kaptak magyar cégek

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 10:15

Magyarország tavaly novemberben az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává vált, ami a csúcstechnológiát gyártó hazai cégeknek újabb megrendeléseket hozhat.
Korábban a témában:

Számos magyar alkatrész kerül a Sentinel-2C és -2D távérzékelési műholdakba, miután több hazai cégből álló beszállítói kör kötött az Európai Unió Copernicus programjához kapcsolódó újabb szerződést. A földmegfigyelés során készülő űrfelvételekhez a következő évtizedben minden európai polgár ingyen hozzáférhet majd.

A miskolci Admatis Kft. ismét jelentős megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalattól. A társaság újabb 140 darab high-tech műhold alkatrész előállítását vezényelheti le fővállalkozóként. Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök legyártásához további 30 cég munkájára is szükség van.

A Hunspace Magyar Űripari Klaszter tagvállalatai mellett számos külföldi beszállító is hozzájárul a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez. A hazai alkatrészekkel készülő Sentinel műholdcsalád révén Magyarország részesévé válik az európai technikai forradalomnak.

Az EU a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg. A programban négy Sentinel-2 műholdat állítanak pályára, amelyek a többi között környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről.

A műholdcsalád első példánya már 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik. A másfél tonnás egységek összeállítása legalább 5 évig tart, a sikerért több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel.

A hazai űripar előtt számos új lehetőséget nyitott meg, hogy Magyarország 2015 novemberében az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává vált. A szektor növekvő teljesítőképességét igazolja, hogy kis- és középvállalkozásai egyre szélesebb körben képesek becsatlakozni a nemzetközi együttműködésben megvalósuló munkákba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.