Tudomány

A kanadaiak harmada robotfőnökre vágyik

Egy friss felmérés szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy „előítéletektől mentes” szoftver jobb munkát végezne, mint a főnökük.

Főnöke mindenkinek van. Vannak jó főnökök és rossz főnökök is – olyanok, akiknek különös tehetségük van ahhoz, hogy pokollá tegyék a beosztottjaik életét. És sajnos, a tapasztalat azt mutatja, hogy belőlük van több.

Nem csoda, hogy a vancouveri Intensions tanácsadócég felmérése szerint a fiatal kanadaiak egyharmada jobban örülne annak, ha egy komputerprogram lenne a főnöke, mint egy hús-vér ember.

Az előítéletek nagyon is emberi dolgok, de sajnos felettébb alkalmasak arra, hogy nagyon megnehezítsék a munkánkat

mondta a Motherboardnak nyilatkozva Nikolas Badminton kanadai futurológus és biohacker, aki maga is részt vett a felmérés elkészítésében.

A kutatás szerint a 20-39 év közötti kanadaiak 31 százaléka gondolja úgy, hogy egy „elfogulatlan” szoftver etikusabban és megbízhatóbban viselkedne a munkavállalókkal szemben, mint egy emberi főnök. Harmincnégy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szívesebben dolgozna együtt egy ilyen számítógépes programmal, mint a jelenlegi felettesével, 26 százalékuk pedig egyenesen robotfőnökre vágyik.

A felmérés alátámasztja azoknak a korábbi kutatásoknak az eredményeit, amelyek szerint sokan egyáltalán nem zárkóznának el attól, hogy egy szoftver irányítsa a munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik