Tudomány

Pár éven belül robotok hozhatják házhoz a pizzát

Az amerikai alapítású Domino pizzalánc igen különös ötlettel állt elő: gépiesítenék a házhozszállítást. A Domino’s Robotic Unit (DRU) éles bevetése Ausztráliában fog zajlani, a futárok GPS-rendszerrel fognak a megrendelők házához navigálni.

A négykerekű robotok tízrekeszesek, egyaránt van rajtuk melegítő- és hűtőfiók, hogy a pizzák ne hűljenek ki, az italok pedig ne melegedjenek fel. Az egyes fiókokat az ügyfelek egy telefonjukon megadott kód segítségével nyithatják majd, ha a robot megérkezett.

Hogy a DRU pontosan mikor áll szolgálatba, az még kérdéses, de a Domino tervei szerint a fejlesztés nem fejeződik be a közeljövőben, hiszen akad még bőven tennivaló.

A futár egyelőre még csak prototípus. A robot körül több probléma is akad: egyrészt nem egyértelmű, hogy hogyan fogja leküzdeni kerekeivel a lépcsőket és egyéb akadályokat, másrészt a nagyjából 6 millió forint értékű gépek igen remek célpontok lehetnek a bűnözők számára.

A méretei és a négy kereke miatt a DRU valószínűleg járműnek fog számítani, így a helyi közlekedési szabályzásnak is meg kell majd felelnie.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik