Tudomány

Mesterséges tojásokkal lesnék meg a keselyűket

Bár a fejünk felett köröző keselyűk képe nem éppen bizalomgerjesztő, a dögevők mégis fontos részét képezik az ökoszisztémának. Sajnos a madarak száma világszerte sok helyen csökken, hiszen az élőhelyük egyre zsugorodik, és a lehetséges táplálékforrások is fogyatkoznak. Az, hogy a tudósok jobban megismerjék a madarakat létfontosságú lehet: akár egyes fajok megmentését is jelentheti.

Márciusban a Microduino elektronikai vállalat három tudósa, Bin Feng, Bruce Liu és Kejia Pan egy egészen különös ötlettel állt elő. A szakemberek egy elektronikus tojást készítettek, amely segíthet bepillantatni a környezetvédők számára a keselyűk párzási és költési időszakába.

A keselyűtojásra kísértetiesen hasonlító szerkezetbe egy érzékelőt helyeztek, amely 70 napig képes mérni a levegő páratartalmát, hőmérsékletét, és a nyomást is. A készülék az összegyűjtött információkat azonnal továbbküldi egy közeli egységbe, amely elraktározza az adatokat. A módszer azért különösen fontos, mert korábban szinte csak vizuális információkat tudtak szerezni a madarakról.

A tudósok által már régebb óta használt módszerek is hasonlóan különösek. Ilyen például a mindenki számára elérhető kopasz sas-webkamera, vagy egy pingvin alakú, távirányítható autó, amely közel tud kerülni egy-egy madárcsoporthoz. Ezek az eljárások  csak videofelvétel készítésére alkalmasak, így rengeteg olyan információ van még, amelyet a kutatók nem voltak képesek megszerezni. A legtöbb kérdés továbbra is a fészek belsejét, a tojások környékét övezi.

A projekt éppen ezt a megközelíthetetlennek hitt területet tárhatja fel, így valóban igen jelentős lehet a madarak vizsgálatánál. Az ötlet meg is tetszett a kutatóknak, így áprilisban elhelyezik az első kémtojást egy keselyűfészekben.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik