Tudomány

A megműtött szívű labradornál ma már nem lesz cukibb

A nyitott szívműtét mostanában kezd egyre gyakoribb lenne az emberek körében, viszont állatoknál még sosem alkalmazták. Idáig. Mabel, a labrador boldogan vált az első kutyává, akin elsőként hajtottak végre ilyen beavatkozást.

A hároméves állatnak veleszületett szívbillentyű-rendellenessége volt, ami kimerültséget és szívelégtelenséget okozott a labradornak, hiszen a kamráin csak két kis lyukon tudott átáramlani a vér.

A kutya gazdája, az angliai Leicestershire-ben élő Annabelle Meek tisztában volt vele, hogy a beavatkozás úttörő lesz az állatorvos-tudományban és kedvence egészségéért vállalta a kockázatot.

Miután Mabel számtalan vizsgálaton átesett, a hatórás operáció előtt elaltatták. A beavatkozás alatt az orvosoknak a kutya vénáin keresztül kellett vért levenniük, mielőtt az eljutott volna a szívig, majd visszajuttatni a főartériába, miután a gépekkel oxigénnel dúsították. Ezután az orvosok magas káliumtartalmú oldatot juttattak Mabel artériájába, ami a szívizomhoz szállítja a vért. Ez az oldat megállítja a szívet, ami után a szakemberek meg tudták vizsgálni a szerv belsejét. A műtét hosszabb volt, mint amire számítottak, de a hatórás beavatkozás eredményeként a vér sokkal könnyebben áramlik át a labrador szívén.

Az operáció sikeresen lezajlott, Mabel pedig 6 nap rehabilitáció után haza is térhetett. Gazdája nagyon örül az orvosi bravúrnak, hiszen rengeteget jelentenek neki háziállatai.

A kutyáim az egyetlen társaim. A férjem meghalt autóbalesetben, a fiam Skóciában él, így csak ők vannak itt nekem.

(DailyMail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik