Tudomány

Klónozással támasztanák fel a kihalt oroszlánfajt

Dél-koreai tudósok kihalt barlangi oroszlánokat klónoznának. A mintákat a közelmúltban talált, közel 12 000 éves leletekből nyernék ki.

A két pleisztocén-kori nagymacska kölyökre tavaly nyáron talált rá egy helyi munkás a szibériai Jakutszktól nagyjából 650 kilométerre. Az extrém hidegnek köszönhetően a leletek kivételesen épen megmaradtak: a lágy szövetek, a fül, a szőrzet, sőt, még a bajusz is konzerválódott.

A hír hallatán a klónozás kiemelkedő szakértője, a dél-koreai Hwang Wu-szuk különös ötlettel állt elő: a maradványokat felhasználva klónozná a már kihalt élőlényeket. Az efféle elképzelés nem áll messze a tudóstól, korábban a gyapjas mamut feltámasztásán dolgozott, és komoly áttöréseket ért el a témában.

A koreai szakember Jakutszkba utazott, hogy elemezhesse a mintákat. Az orosz kutatók azonban csak az egyik kölyök vizsgálatát engedélyezték, a másikat a jobb konzerválás érdekében elzárták. Némi vita is kialakult a jakutszki és a koreai kutatók között, mivel a helyiek jóval kisebb mintavételt engedélyeztek, mint azt Wu-szuk szerette volna.

A minta visszatartásának alapja az az elképzelés, hogy a gyorsan fejlődő tudomány miatt érdemes minél jobban megőrizni az ép leleteket, mert könnyen elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hasznát vehetik a tudósok egy ilyen jól konzerválódott maradványnak. A koreaiak természetesen csalódottak voltak a döntés miatt, a megszerzett szövetek valószínűleg nem lesznek elegendőek az állatok klónozásához.

A kölykökről már korábban megállapították, hogy igen fiatalon, talán egy-két hetes korukban pusztulhattak el, hiszen testük viszonylag kicsi volt, a szemük nem volt nyitva, és a fogazatuk is igen fejletlen volt. Az oroszlánokat valószínűleg egy barlangi omlás temethette be, míg anyjuk távol volt.

A két oroszlánkölyök tanulmányozása abban is segíthet, hogy a tudósok megértsék, miért halt ki 10 000 évvel ezelőtt a jégkorszakban meghatározó ragadozónak számító faj.

(Via: The Siberian Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik