Élet-Stílus

28 millió forintért klónoztatták halott kutyájukat

Nagy-Britannia első klónkutyája – gazdái szerint – a megszólalásig hasonlít elődjére.

És épp ez volt a célja a Sooam Biotech Research Foundation elnevezésű dél-koreai cégnek, ami 2005-ös megalapítása óta több mint 700 kutyát (többek között jó néhány magasan képzett segítő- és rendőrkutyát is), macskát és más házikedvencet klónozott már. A cég képviselője elárulta, a vezetőség tisztában van a cég tevékenységét illető kritikákkal, de nem különösebben érdekli őket a dolog.

„Hisszük, hogy a munkánk megkönnyíti a veszteség feldolgozását és meggyógyítja az összetört szíveket” – tette hozzá.

A nyugat-yorkshire-i Laura Jacques-nak és párjának, Richard Remedének pedig éppen erre volt szüksége, miután júniusban el kellett búcsúzniuk imádott kedvencüktől, Dylantől. Mint elmondták, a boxer gyógyíthatatlan agydaganatban szenvedett, ezért voltak kénytelenek elaltattatni őt.

A 29 éves Laura azonban képtelen volt megbarátkozni a tudattal, hogy Dylan nincs többé. Az interneten kutakodva talált rá a dél-koreai kisállatklónozókra, akik vállalták, hogy Dylan DNS-ének segítségével olyan kutyust hoznak létre, aki pont olyan, mint elődje volt.

Kép forrása: Daily Mail
Kép forrása: Daily Mail

És valóban. Laura néhány nappal a kutya születése után, szinte lelkendezett a brit sajtónak a hasonlóságról.

„Már alig néhány perccel a születése után nyilvánvaló volt, hogy ez a kutyus pont olyan lesz, mint Dylan volt. A színe, de még a legapróbb foltjai is éppen ott vannak, mint neki voltak”

– nyilatkozta, majd hozzátette, néhány napon belül megszületik a második kutyus – Dylan DNS-ével – akit Shadownak hívnak majd. Laura a lapoknak azt is elárulta, 67 ezer fontot, átszámítva több mint 28 millió forintot fizettek a dél-koreai cégnek azért, hogy visszakaphassák imádott négylábújukat.

Noha az emberek klónozását egész Európában tiltják a törvények, a jogszabályok nem vonatkoznak a háziállatok – így például a kutyák és a macskák – klónozására.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik