Tudomány
Budapest, 2013. szeptember 24.
A Magyar Természettudományi Múzeum készülõ Patagónia óriásai - Argentin dinoszauruszok címû kiállításának részlete 2013. szeptember 24-én. A tárlat szeptember 28-án nyílik.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ha dinoszauruszfejet nyomtatna magának, ez az ön oldala

24.hu
24.hu

2016. 03. 08. 14:01

Korábban a témában:

Ha érdeklődik a paleontológia iránt, szereti a a kövületeket, a 3D-s nyomtatás, vagy csak simán unatkozik, látogasson el a Morpho Source oldalára. Az online adatbázisban olyan háromdimenziós modelleket lehet megtekinteni, melyeket korábbi leletek beszkennelése alapján töltöttek fel. Az élethű és pontos mintákat közelebbről tanulmányozhatjuk, mint egy múzeumban.

Az oldalon regisztrálva a felhasználó letöltheti az adatokat, az így elmentett fájlok felhasználásával, valamint egy 3D nyomtató segítségével akár életnagyságú másolatokra is szert tehet.

Az online gyűjteményben ma is élő és kihalt élőlények leleteire egyaránt rábukkanhatunk. A háromdimenziós modellek főemlősök, emlősök, hüllők, sőt, rovarok maradványainak másolatai, a sokszínűségre nem lehet panasz. Bár a keresés kissé nehézkes lehet a laikusok számára, némi böngészés után az átlagember is igen érdekes leletekbe futhat.

Az oldal ugyanis eredetileg tudósok számára készült. A fejlesztők célja az volt, hogy a szakértők kényelmesen, akár otthonukból el tudják érni a sokszor igen ritkának számító lelelteket. A modelleket több mint 200 ország tudósai töltötték fel, így elmondható, hogy az amerikai kezdeményezéssel létrejött adatbázisra valóban volt és van is igény.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.