Tudomány

Ha dinoszauruszfejet nyomtatna magának, ez az ön oldala

Ha érdeklődik a paleontológia iránt, szereti a a kövületeket, a 3D-s nyomtatás, vagy csak simán unatkozik, látogasson el a Morpho Source oldalára. Az online adatbázisban olyan háromdimenziós modelleket lehet megtekinteni, melyeket korábbi leletek beszkennelése alapján töltöttek fel. Az élethű és pontos mintákat közelebbről tanulmányozhatjuk, mint egy múzeumban.

Az oldalon regisztrálva a felhasználó letöltheti az adatokat, az így elmentett fájlok felhasználásával, valamint egy 3D nyomtató segítségével akár életnagyságú másolatokra is szert tehet.

Az online gyűjteményben ma is élő és kihalt élőlények leleteire egyaránt rábukkanhatunk. A háromdimenziós modellek főemlősök, emlősök, hüllők, sőt, rovarok maradványainak másolatai, a sokszínűségre nem lehet panasz. Bár a keresés kissé nehézkes lehet a laikusok számára, némi böngészés után az átlagember is igen érdekes leletekbe futhat.

Az oldal ugyanis eredetileg tudósok számára készült. A fejlesztők célja az volt, hogy a szakértők kényelmesen, akár otthonukból el tudják érni a sokszor igen ritkának számító lelelteket. A modelleket több mint 200 ország tudósai töltötték fel, így elmondható, hogy az amerikai kezdeményezéssel létrejött adatbázisra valóban volt és van is igény.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik