Tudomány
^BMODEL RELEASED. Cancer chemotherapy.^b Female patient receiving anticancer drugs from an intravenous drip bag. This continuously supplies the patient with a controlled amount of drugs that target cancer cells. The drugs target all rapidly dividing cells, which causes them to have a range of side effects, including hair loss. Cancer is a disease caused by the uncontrolled replication of abnormal cells, which can invade and destroy healthy tissue. The drugs in use here are ^Icytoxan^i and ^Iadriamycin^i. Photographed at Massachusetts General Hospital, USA.

Rákgyógyítás: fontos akadályt győztek le a kutatók

24.hu
24.hu

2016. 03. 07. 13:53

Korábban a témában:

A szervezet védelmi rendszere sokszor gátolja az orvosokat abban, hogy gyógyítsanak. Ilyen védelmi szerkezet a vér-agy gát is, amely az agyat, a vért és a gerincvelőt védi a mérgező anyagoktól. Bár a mechanizmusnak valóban fontos szerepe van a központi idegrendszer megfelelő működésében, azonban a gát olyan gyógyszereket is képes megszűrni, amelyek a rákot gyógyítják.

Kanadai tudósok egy csoportja még novemberben kezdett kísérletezni a védelmi rendszer megkerülésével, új átjárók kialakításával. Az orvosok mikroszkopikus légbuborékokat fecskendeztek be egy rákos beteg vérkeringésébe, majd hanghullámokat keltettek az erekben, melyek a daganat közelében futottak. A hullámoktól a buborékok heves rezgésbe kezdtek, ezzel lyukakat hoztak létre a gáton, melyeken immár könnyedén át tudtak jutni a kemoterápiás gyógyszer anyagai. Az eljárás után pár órával az így kialakult rések elzáródtak, így a hosszútávú káros hatástól nem kell tartani.

Az új eljárás nem csupán a rákkutatás szempontjából lehet fontos, hanem az egész egészségügynek is. Todd Mainprize idegsebész szerint a felfedezés új távlatokat nyithat az orvostudományban, hiszen a módszert alkalmazva bizonyos célzott hatóanyagú gyógyszerekkel akár az Alzheimer és a Parkinson-kór is kezelhetővé válhat.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.