Tudomány

Visszaállt az amerikai űrhajós eredeti testmagassága

Scott Kelly teste majdnem négy centiméterrel nyúlt meg, miután egy évig volt a Nemzetközi Űrállomáson.

3,8 centiméterrel lett magasabb Scott Kelly amerikai űrhajós, aki csaknem egy évig tartózkodott az űrben. Kelly szerdán reggel tért vissza a Földre az orosz Mihail Kornyijenkóval, azóta pedig már visszanyerte eredeti testmagasságát.

Az átmeneti növekedést a gravitáció hiánya okozta. Az 52 éves Kelly a visszatérés után arra panaszkodott, hogy fájnak az izmai és az ízületei. A világűrben szinte semmivel nem érintkezett a bőre, még az űrruhák is lebegnek a test körül, most viszont szinte ég, ha leül vagy járkál.

Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. Bár megviselte a visszatérés, a földet érést követően azonnal végre tudta hajtani az összes előírt fizikai terhelést – képes hirtelen felállni, gyalogolni, akadályt kerülni. Kosarat dobni viszont nem tud.

A Scott Kellyn végrehajtott vizsgálatok segítenek a szakembereknek megtudni, mire számítsanak, ha például a Marsra küldenének űrhajósokat. John Charles NASA-igazgató elmondta: az űrhajós ott is jól boldogulna, a hat hónapos utazás után, egy rövid pihenő után képes lenne munkát végezni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik